≫ 

Majke u Keniji ubijaju novorođenčad gaziranim pićima. Abortus zabranjen, traže način da se reše beba

Bez mleka umiru za nekoliko dana

  • 4

Majke u Keniji hrane svoje bebe gaziranim pićima kako bi ih ubile, jer im je zabranjen pobačaj, kažu aktivisti za ljudska prava. Afrička zemlja je u jeku infanticida (ubistva novorođenčeta s predumišljajem), jer majke traže načine da se reše neželjene dece. Neke su se, prenosi Dejli Mejl, okrenule zloupotrebi gaziranih pića, pivu sa ukusom đumbia ili drugih gaziranih pića, kojim ih hrane umesto majčinog mleka. Novorođenčad dobijaju sve hranjive sastojke iz mleka i bez njega mogu umiru od gladi u roku od nekoliko dana.

Značajan broj beba takođe je ostavljen da umre na deponijama smeća ili u koritima rekama. Drugi biraju ilegalne abortus, na kojima bebe prevremeno porađaju i potom ubiju. Ovi postupci često imaju pogubne ili smrtonosne posledice i za majke. Priče naglašavaju očaj žene koje ne mogu sebi da priušte porodicu u zemlji u kojoj je abortus ilegalan.

Nebezbedni abortusi su vodeći uzrok i smrtnosti majki u Keniji, pokazuju statistike. Međutim, statistika o broju čedomorstava nije zvanično izvedena. Vincent Odhiambo, aktivista za ljudska prava iz Kibere, rekao je: - Neke žene nisu u stanju da imaju porodicu. Poznato je da, ako date bebi gazirani sok, ona će umreti.

- Možete zamisliti da maloj bebi dodate gazirano puće umesto majčinog mleka - ne može preživeti više od tri dana.

U februaru, u Centru za pravdu u Kiberi, gde radi g. Odhiambo, primio je izveštaje od žene koja je videla da njen komšija ubio svoju ćerku fatalnom dozom piva od đumbira i gaziranog pića.

Florens, babica u državnoj bolnici, pokazala je na svom mobilnom telefonu seriju slika mrtvih beba pronađenih na deponijama smeća. Jedna od slika prikazuje malenu devojčicu u položaju fetusa. Stanovnici tvrde da ju je majka nahranila gaziranim sokom. Smećar Vilson Cheptoo računa da sam pronalazi 15 mrtvih novorođenčadi godišnje na deponiji. To nije neobično među njegovim kolegama, rekao je. Tokom jedne nedelje u maju, iz korita reke Nairobi izvučeni su leševi osmoro novorođenčadi.

Beba, fetus, trudnoća, jeziva beba, bebe Foto-ilustracija: Profimedia/Visual Unlimited

Pobačaj je u Keniji nelegalan, osim ako nije ugroženo zdravlje majke, a 14-godišnja zatvorska kazna preti svima koji izvrše „neovlašćeni“ abortus. U 2014. godini, medicinska sestra u Keniji osuđena je na smrt nakon što je proglašena krivom za izvršenje abortusa na ženi koja je kasnije iskrvarila na smrt. Pravnim lekovima se ne rizikuje protiv verskih i političkih pritisaka.

Užasne priče o neetičnim pobačajima su pune - jedna klinika u kojoj se rađaju bebe, da bi potom bile ubijene čekićem po glavi - navodno je zatvorena početkom ove godine. Pobačaji su rizični i za ženu - sedam žena umire svakog dana, prema Marie Stopes International, vodećoj ženskoj ženskoj dobrotvornoj organizaciji. Čak 350.000 kenijskih žena godišnje rizikuje da izvrši pobačaj, a 21.000 žena godišnje bude primljeno u bolnicu.

Anonimni doktori prisetili su se odustajanja od šestomesečne trudnice, rekavši joj da je prekasno za abortus i umesto toga ponudili savetovanje. Kasnije te noći, dok je doktor zatvarao kliniku, žena se vratila, oblivena krvlju.

- Neko joj je razorio utrobu - rekla je doktor za engleski Telegraf. - Sve se izlilo. Puklo joj je debelo crevo. Ubacio sam je u operacionu salu, ali creva su joj bila perforirana, a materica joj je pukla. Ispirli smo sedam kilograma krvi, ali je preminula šest sati kasnije.

Aktivisti su apelovali na promenu zakona kako bi se omogućili sigurniji pobačaji, kao i bolje seksualno vaspitanje, a kako bi se u konačnosti zaustavili porast čedomorstva i nesigurni pobačaji.

Gde je abortus nelegalan?

Četrnaest zemalja imaju zakone koji generalno dozvoljavaju abortus pod širokim rasponom okolnosti. Šest zemalja - El Salvador, Malta, Vatikan, Čile, Dominikanska Republika i Nikaragva - zabranjuju abortus za žene pod bilo kojim okolnostima, čak i ako bi to ženi spasilo život. Malta je jedina zemlja u Evropskoj uniji u kojoj je abortus ilegalan.

U Engleskoj, Škotskoj i Velsu legalno možete izvršiti abortus do 23 nedelje i 6 dana trudnoće, u skladu sa Zakonom o pobačaju iz 1967. godine. Žene u Severnoj Irskoj ili bilo gde drugde, gde je abortus zabranjen, mogu legalno putovati na takav medicinski zahvat.

Australija dozvoljava abortus do 22 nedelje. Ove godine je dekriminalizovan širom zemlje, nakon što je poslednja preostala država u kojoj je bilo ilegalno, Novi Južni Vels, izglasala reformu svojih zakona.

U svim državama SAD-a od najmanje 1900. godine na snazi su različiti zakoni protiv pobačaja. Novi zakon Alabame zabranjuje svaki abortus „ženi za koju se zna da je trudna“ - bez izuzetaka. Pet država - Džordžija, Ohajo, Kentaki, Misisipi i Luizijana - usvojile su zakone koji zabranjuju pobačaj nakon otprilike šest nedelja.

Video: Miljana u suzama otišla na abortus

(Telegraf.rs/ Daily mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koko

    26. novembar 2019 | 01:43

    Ovo je uzasan tekst,nisam nista gore ni tuznije u zivitu procitala

  • Wien

    26. novembar 2019 | 07:16

    I abortus je ubistvo...nema razlike...

  • Diva

    26. novembar 2019 | 19:42

    Za ovo su jedino muskarci krivi jer bez njihovog udela u kriminalu ne ma ni pobacaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA