• 6

Trojica muškaraca provela 36 godina u zatvoru zbog zločina koji nisu počinili. Sada su slobodni

Uhapšeni su kad su bili tinejdžeri 1983. godine zbog ubistva drugog mladića i osuđeni na doživotni zatvor iako su dokazi pokazivali drugačije

  • 6

Trojica muškaraca, koji su bili lažno osuđeni za ubistvo u američkoj državi Merilend, pušteni su iz zatvora posle 36 godina, piše BBC.

Alfred Čestnut, Endrju Stevart i Ranson Vatkins osuđeni su na doživotni zatvor 1984. godine zbog ubistva 14-godišnjeg dečaka godinu dana ranije.

Oni su u ponedeljak pušteni u Baltimoru nakon što je sudija poništio presude nakon pregleda njihovog slučaja.

Alfred Chestnut Andrew Stewart Ransom Watkins Maryland

Foto: Tanjug/AP

Slučaj je ponovo otvoren ove godine kada je Čestnut podneo zahtev za pristup informacijama i otkrio dokaze koji tokom suđenja nisu preneseni njegovom advokatu. Nakon toga je uputio pritužbu Odeljenju za integritet, koji se bavi preispitivanjem starih osuda.

Naime, on je sve vreme tvrdio na tome da je nevin, zbog čega mu je i odbijen zahtev za prevremenim puštanjem na slobodu jer je Odbor za uslovnu slobodu zaključio da nije preuzeo odgovornost za ubistvo.

Trojica muškaraca uhapšena su kad su bili tinejdžeri 1983. godine zbog ubistva DeVita Daketa, koji je upucan u vrat dok je išao u školu, a skupa jakna koju je nosio, ukradena je.

Čestnut, Stevart i Vatkins osuđeni su za njegovo ubistvo na temelju svedočenja, ali i za tužioce presudnog dokaza - ista jakna koju je nosio Daket nađena je i u Čestnutovoj spavaćoj sobi.

Alfred Chestnut Andrew Stewart Ransom Watkins Maryland

Foto: Tanjug/AP

Međutim, na Čestnutovoj jakni nije bilo tragova krvi ili upotrebe vatrenog oružja. Njegova majka policiji je predočila račun, a radnica prodavnice potvrdila je da ju je majka nedavno kupila.

Uprkos tim dokazima sva trojica tinejdžera uhapšena su na Dan zahvalnosti. Probudila ih je policija s puškama uperenima u njih.

- Ova trojica osuđena su kao deca zbog kršenja zakona i tužilaštva - izjavila je državni tužilac Baltimora Marilin Mosbi nakon puštanja muškaraca.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • kale

    Ta Amerika!

  • J...

    Crne im duse najlepse gpdine proveli na robiji nevini!!zivot im unisten bez porodice potomstva...uzas

  • Mihailović

    Njima za crnce ne trebaju dokaze kao šta im nisu trebali ni za nas Srbe, obučavali svedoke,izmišljali dokaze

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima