• 2

Nagrada Saharov uručena Olegu Sencovu po izlasku iz zatvora

Oleg Sencov osuđen je na 20 godina zatvora zbog "planiranja terorističkih akcija“ protiv ruske vladavine na Krimu

  • 2

Ukrajinski režiser i aktivista za ljudska prava Oleg Sencov, primio je danas u Strazburu nagradu Saharov koju mu je Evropski parlament dodelio 2018. godine.

Sencov je prošlogodišnju nagradu Evropskog parlamenta, koja se dodelju je za slobodu misli i borbu za ljudska prava, primio tek pošto je ovog septembra pušten iz zatvora, kao deo sporazuma o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, navode u Evropskom parlamentu.

Podseća se da je Oleg Sencov osuđen na 20 godina zatvora zbog "planiranja terorističkih akcija“ protiv ruske vladavine na Krimu, u procesu koji je Amnesti Internešnal okarakterisao kao ”nepravedno suđenje pred vojnim sudom”.

Oleg Sentsov

Sencov je u septembru pušten iz zatvora Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

- Velika je čast i velika odgovornost primiti ovu nagradu. Prihvatam i uzimam ovu nagradu ne kao ličnu čast, već kao nagradu svim ukrajinskim političkim zatvorenicima koji su bili u ruskim zatvorima i svima koji su još uvek tu - poručio je Sencov.

Dodelujući nagradu, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je pohvalio hrabrost svih boraca za slobodu i poštovanje ljudskih prava.

Predsednik EP je pozvao na oslobađanje drugih aktivista i novinara koji su, kako je rekao, taoci u istočnoj Ukrajini.

Oleg Sentsov

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

- Jasno se držite svojih principa i uverenja, gospodine Sencov, za šta ste platili veoma visoku cenu slobode. Niko nikada ne bi trebalo to da plati - rekao je Sasoli.

Laureat za Nagrade Saharov za 2019. godinu je Ilham Tohti, priznati ujgurski borac za ljudska prava, profesor ekonomije i zagovornik prava ujgurske manjine u Kini.

Zbog svog je aktivizma 2014. godine Tohti je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Nagrada Saharov za slobodu misli, koja je nastala u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, dodeljuje se od 1988. godine pojedincima i organizacijama koje se brane ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • 1111

    Ovo je dokaz da zapad podrzava teroriste a ujedno ih i stvara i stimulishe.

  • tores

    osuđen na 20 godina a došo po nagradu,drugo je pitanje bi li saharov podržavao izdajice rusije

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima