Telegraf u epicentru istrage pljačke veka u Drezdenu: Policija neprekidno pretražuje tragove i DNK

Krađa umetničkog nakita odigrala se u ponedeljak nešto pre 5 sati ujutro

  • 15
Drezden Foto: Telegraf/Tanjug/AP

Naši reporteri otišli su pravo u epicentar istrage nakon najveće pljačke u novijoj istoriji Nemačke - kod muzeja "Zeleni trezor" u Rezidencšlosu. Filmska, neverovatna pljačka kolekcije blaga desila se juče rano ujutro, a dijamanti, rubini, smaragdi i safiri iz vitrina nestali su bestraga!

Istražni organi još su na terenu i nalaze se u drezdenskom muzeju, kao i veliki broj policijskih službenika koji obezbeđuju mesto oko dvorca. Okupljenim novinarima danas popodne obratio se i portparol policije Tomas Geithner, koji je objasnio da se radi o dobro organizovanoj pljački, jer je u izgorelom automobilu u podzemnoj garaži ispod Avgustovog mosta pronađen alat koji su koristili pljačkaši.

- Podzemno parkiralište takođe je mesto zločina, sve staze smo osigurali, a moraćemo i da razjasnimo ko je imao pristup podzemnoj garaži. Mnogo bi nam značilo ako bi se i građani uključili u istražni deo. Potraga za tragovima u "Zelenom trezoru" se nastavlja. Važno je bilo obezbediti tragove DNK - rekao je portparol policije.

Drezden Foto: Telegraf

- Pretraživanje DNK lopova nije lako u muzeju koji stalno radi. Za sada ne postoji vruća staza - kaže za Telegraf.rs portarol drezdenske policije.

Krađa umetničkog nakita odigrala se u ponedeljak nešto pre 5 sati ujutro. Najpre je izazvan požar na razvodnoj kutiji na Avgustovom mostu, nekoliko trenutaka kasnije nestalo je i struje u drezdenskom muzeju, što je bilo dovoljno da pljačkaši upadnu u Rezidencšlos i odnesu vredan nakit.

Kako objašnjavaju u policiji, tog trenutka i kamere su prestale da rade, ali neke su ipak uspele da snime kako se odigrava "pljačka veka". Na snimku se vide dve neidentifikovane osobe koje sekirom razbijaju vetrinu sa nakitom. Prema još nezvaničnim informacijama, pljačkaši su kroz zadnji prozor u prizemlju ušli u muzej, a tuda su i izašli, preskočivši veliku masivnu ogradu koja ga okružuje.

Drezden Foto: Telegraf

Tokom provale u ranim jutarnjim satima, kamere su snimile vitrinu koja sadrži tri dragocena seta iz 18. veka, reč je o draguljima i brilijantima koji su pripadali vladaru Saksonije Avgustu Snažnom.

O nestalom blagu govorio je danas i Dirk Sindram, direktor Zelenog trezora.

Drezden Foto: Telegraf

- Kradljivci su ukrali manje nego što su mislili. Veliki deo brilijanatnih setova ostao je u muzeju, čak i jedan lanac bisera od neprocenjive vrednosti. Sada nam preostaje da vratimo dragulje koji su nam oteti. Obezbeđenje koje se toga jutra nalazilo u patroli primilo je upozorenje o ulasku u muzej. Kako su na siguronosnim kamerama videli sa kakvom silinom razbijaju vitrinu, nisu se odlučili na varijantu alarma, nego su odmah pozvali policiju kada su videli u kom delu se pljačka odigrava. Ipak, provalnici su uspeli za nekoliko minuta da izvuku set dragulja, a onda su pobegli kroz prozor. Na parkiralištu nedugo nakon pljačke identifikovan je spaljeni automobil marke "audi" koji su koristili pljačkaši - ispričao je.

Drezden Foto: Telegraf

Oko muzeja i danas smo mogli da uočimo veliki broj građana, a oni su zaprepašćeni pljačkom. Wolfgang Bear sa suprugom, objasnio nam je da je ovo tužan dan za Saksonuju.

Drezden Wolfgang Bear sa suprugom, Foto: Telegraf

- Vrlo dobra i uigrana grupa, u pitanju su profesionalci, jako pametno urađeno. Sem uličnih svetiljki u ovom delu gde su ušli je bio totalni mrak, tako da su imali dobru pripremu, cela ulica je bila mračna bez struje, jer su prethodno izazvali požar u podzemnoj garaži, jedan auto su zapalili, a onda drugim otišli. Savršeno organizovano. Ovo je jedna katastrofa, ukrali su jedinstveno kamenje - rekao je za Telegraf građanin Drezdena.

Rezidencšlos i u utorak bio je pod jakim merama obezbeđenja, a kako navode iz Muzeja, svetski poznata riznica nakita još dugo neće biti otvorena za javnost.

Video: Procurio snimak provalnika koji obijaju muzej u Dizeldorfu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćupričanin

    26. novembar 2019 | 19:33

    Evo materijala za 5 deo pink pantera 🤣

  • Alo

    26. novembar 2019 | 21:13

    Bravo ruke vam se pozlatile,a ovi sto udaraju minuse su šljam najobicniji.

  • Pera

    26. novembar 2019 | 19:46

    ...I sada ce UEFA da kazni Partizan i zvezdu zbog ove pljacke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA