• 8

Amerika je danas podeljena: Dok većina slavi Dan zahvalnosti, za Indijance to je Dan žalosti

Ovog dana se zahvaljuje na dobroj žetvi, ali i pripadnicima indijanskog plemena Vampanoag, što su im doneli hrane i tako ih spasili gladi tokom zime

  • 8

Dan zahvalnosti u Sjedinjenim američkim državama (SAD) se slavi danas, 28. novembra, četvrtog četvrtka u novembru, koji, međutim, domoroci, Indijanci, obeležavaju kao Dan žalosti.

U Plimutu, u saveznoj državi Masačusets, gde se 1620. godine godine iskrcao brod "Mejflauer", u kome su bili novi doseljenici koji su sebe zvali hodočasnicima, iduće godine će biti svečano obeleženo 400 godina od novog naseljavanja britanske kolonije Nova Engleska, na severoistoku SAD.

Indijanac, indijanci

Američki Indijaci su većinom istrebljeni Foto: Wikipedia

Tog dana će se zahvaljivati, kao svih prethodnih 400 godina, na dobroj žetvi, ali i pripadnicima indijanskog plemena Vampanoag i njihovom poglavici Mašasoit, što su im doneli hrane i tako ih spasili gladi tokom zime.

Istovremeno, pristalice Dana žalosti, potomci onih domorodaca koji su pomogli da njihove nove komšije prežive, držaće govore o Plimutu, u kojima će podsećati na sve nevolje koje su im doneli doseljenici.

Ujedinjeni Indijanci Nove Engleske govoriće o genocidu miliona njihovih sunarodnika nad urođenicima, "krađi" njihove zemlje i nemilosrdnom napadanju na njihove kulturne tradicije.

Dok traju govori predstavnika Indijanaca, u celoj Novoj Engleskoj će preostali domoroci udarati u bubnjeve da bi pokazali da ih još uvek ima, iako je najveći deo urođenika umro od zaraznih bolesti koje su doneli doseljenici.

Jedan od predstavnika Indijanaca je podsetio da doseljenici iz Evrope ne bi preživeli da ih njihovi susedi Indijanci nisu naučili kako da love i kako da pripremaju hranu od voća i povrća koje je raslo u njihovoj novoj domovini.

Video: U Beogradu se rodila mitska indijanska životinja: Beli bizon

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Jovo

    Mene ne brukaju Americki vec nasi kauboji.

  • M

    Amerika je svima samo zlo donela...na strani sam indijanaca.

  • .

    Na tudjoj nesreci se ne gradi sreca...Amerika zlo...!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima