• 7

Slovačka će zakonski da prisili žene da gledaju slike fetusa pre pobačaja?

Dodatno, moraće, ako je to tehnički izvodljivo, da poslušaju otkucaje srca, inače neće moći da obave pobačaj

  • 7

Prema novom predlogu zakona, koji će danas da razmatra slovački parlament, Slovakinje koje nameravaju da izvedu abortus biće primorane da pre zahvata vide slike svog embriona ili fetusa.

Dodatno, moraće, ako je to tehnički izvodljivo, da poslušaju otkucaje srca, inače neće moći da obave pobačaj.

Ovakav zakon bio bi prvi takve vrste u Evropi, a zabranjivao bi i komercijalno reklamiranje pobačaja i za takvu aktivnost odredio visoke novčane kazne, piše "Independent".

Prošle nedelje oko 30 organizacija za ljudska prava i prava žena, uključujući Hjuman Rajs Voč, Amnesti internešenal i Mari Stops interenešenal, pozvalo je da se odbaci ovaj nacrt zakon, prozvavši ga "regresivnim".

- Ovaj zakon je jasan pokušaj organičavanja reproduktivnih prava Slovakinja. Ako se usvoji, naneće štetu ženskom zdravlju i dobrobiti, otežati pristup sigurnom abortusu i prekršiti slovačke međunarodne obaveze prema ljudskim pravima. Prema smernicama za sprovođenje pobačaja Svetske zdravstvene organizacije nema nikakvih medicinskih razloga za uvođenje ovog zakona. Izgleda da se samo radi o stvaranju prepreka pri sprovođenju tog zahvata, stoga molimo sve poslanike da odbace ovaj predlog - rekla je Monika Kosta Riba iz Amnesti interenešenala.

Da li smatrate da ovakav zakon treba da bude usvojen?

Glasajte

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • Kalimera

    Ispravno. Mozda se neka i predomisli a da je u mogucnosti da rodi ili se ishitreno odlucila na abortus

  • Milena

    Apsolutno nepravedno! To bi morali da pre abortusa gledaju i ocevi! Obavezno! Vecina zena to radi zbog odbijanja muskaraca da postanu ocevi po prvi ili drugi, treci put itd. Oboje su gresni i oboje treba da snose svu tezinu tog cina, a pre toga uciniti sve da do tog cina ne dodje

  • Milan

    Ne podržavam ! Svako treba da ima pravo da odluči da li hoće Dete ili ne bez ikakvog prisiljavanja nekakvim metodama

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima