Sve o porodici Rama: Otac i sin u različitim vodama, borba sa rakom, žrtve u zemljotresu...

Poslednjih dana Gregor Rama pominje se u medijima zbog tužnih vesti, jer mu je prilikom zemljotresa poginula verenica

  • 5
Gregor, Edi Rama Printskrin: Youtube/Vizion Plus TV, Foto: Tanjug/AP

U svetu poznata porodica Rama, ostavila je trag na dva polja, u politici i umetnosti. Dok se Edi Rama više posvetio politici, kao lider Socijalističke partije Albanije, bivši gradonačelnik Tirane i premijer Republike Albanije, njegov otac i sin su se bavili umetnošću. Tragedija koja je pogodila njihovu zemlju u zemljotresu koji se dogodio pre nekoliko dana, dotakla je i njih, naročito kada je devojka Raminog sina Gregora nastradala sa svojom porodicom u ruševinama ove surove prirodne pojave.

Edi Rama

Edi Rama je albanski političar i lider Socijalističke partije Albanije (od 2005. godine), bivši gradonačelnik Tirane i aktuelni premijer Albanije od 2013. godine.

Albanski političar je završio Fakulteta likovnih umetnosti u Parizu, a u politiku je ušao neposredno pre pada komunističkog režima Envera Hodže krajem 80-ih godina.

Rama je, kako je više puta naglašavao, otkad je na jednoj od najviših pozicija u zemlji, zagovornik ulaska Albanije u Evropsku uniju (EU). Njegova politička orijentacija čvrsto je prozapadna.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rođen 1964. godine u jednoj od najzatvorenjih diktatorskih zemalja u svetu, od oca vajara i majke lekarke. Rama stalno voli da ponavlja da je EU prvenstveno projekat mira i prosperiteta koji se grade zajedničkim snagama.

Bio je 2014. jedan od prvih albanskih premijera koji je posetio Beograd posle 70 godina. Tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić mu je naredne godine uzvratio posetu.

Dobio je nagradu "Svetski gradonačelnik" 2004. godine dok je bio na čelu Tirane, glavnog grada Albanije. Godinu dana kasnije uvršten je na Tajmovu listu evropskih heroja.

Po religioznom opredeljenju, on je katolik i ima dvoje dece sa Matildom Makoci, Gregora i Zaho.

Edi Rama Printskrin: Youtube/Shqiptare Gazette

Gregor Rama

Gregor Rama rođen je krajem osamdesetih godina u prvom braku svog oca, Edija Rame. Nikada nije želeo da se bavi politikom ili da se medijski eksponira na račun svetske slave svog oca, već se odlučio za umetnost. Gregor je diplomirao na Likovnoj akademiji u Tirani, prateći stope svog oca slikara, kao i dede, albanskog vajara.

Kada je bio u Sjedinjenim Američkim Državama, kod ujaka, saznao je da boluje od raka testisa. U SAD-u se i lečio na eksperimentalnom programu.

Edi Rama je redovno posećivao svog sina dok je bio na lečenju u Americi, naročito 2009. godine kada mu se stanje pogoršalo. Gregor je uz hemioterapiju uspeo da se izleči. Stariji sin albanskog premijera nije se gotovo nikada radnije pojavljivao u javnosti, sve do tragedije koja ga je zadesila pre nekoliko dana, kada je Gregorova verenica preminula u zemljotresu koji je pogodio Albaniju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
#35mmfilm 🎞@ gregrama је поделио/ла објаву дана

Kobni zemljotres

Mediji su izveštavali o pogibiji njegove verenice i njene porodice u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Drač. Ona je sa čitavom porodicom stradala kada se urušila šestospratnica u kojoj su živeli.

Kristi Reci Foto: Facebook/kristi.reci.31

Nesrećna devojka, Krista Reci (25), diplomirala je dermatologiju na Medicinskom fakultetu u Tirani. Svoju ljubav su sklanjali od javnosti, nisu želeli da se medijski eksponiraju, jedino se znalo da su u vezi oko tri godine.

Gregor Rama je izjavio na Instagramu da su "među mnogim žrtvama ove tragedije i meni najbliža osoba, zajedno sa njenim bratom, mamom i ocem" dodavši da su "pronađeni su ispod ruševina".

Kristi Reci umrlica Printscreen/Youtube/Ora News Lajme

Četvoročlana porodica Reci je sahranjena uz prisustvo brojnih prijatelja i rodbine.

Prateći profil Gregora Rame na Instagramu, uočava se da on nema nameru da se medijski eksponira na bilo koji način osim onaj koji je povezan sa njegovom umetnošću.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
@gregrama је поделио/ла објаву дана

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Fija e barit - Kontakt shpk - Greg Rama@ gregrama је поделио/ла објаву дана

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    30. novembar 2019 | 16:44

    KOSOVO JE SVETA SRPSKA ZEMLJA ☝️☝️☝️

  • Сремац

    30. novembar 2019 | 17:06

    Занимљив текст. Можда сте требали написати серију текстова о премијерима и председницима суседних држава,како би нам их приближили као обичне људе,а не чисте политичаре.?

  • Kija

    30. novembar 2019 | 17:34

    Nesreca nikad ne dolazi sama. Tuzna prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA