≫ 

Da li Evropi preti novi talas terorizma oko praznika? Dve evropske zemlje su u posebnoj opasnosti

Naš sagovornik ističe da opasnost nikada nije prestala, pogotovo kada se jedan ogroman deo tih džihad ratnika iz Sirije vraća na prostor Balkana i Evrope, a dve zemlje su posebno na udaru

  • 11
Terorizam, praznici, teroristički napad Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U petak su oči celog sveta bile uprte u London, gde se usred dana dogodio napad, u kojem su ubijene dve mlade osobe. Britanska policija je napadača na Londonskom mostu identifikovala kao 28-godišnjeg Usmana Kana, koji je 2012. godine bio optužen za terorizam, a prošle godine pušten na uslovnu slobodu.

Dok se milioni građana širom sveta spremaju za božićne i novogodišnje praznike, koje će neki provesti u zemljama zapadne Evrope, postavlja se pitanje koliko je bezbedno putovati i praznike provesti na ulicama metropola.

Strahu doprinose i vesti da su u Holandiji pre nekoliko dana uhapšene dve osobe osumnjičene da su spremale teroristički napad u toj zemlji krajem godine, ali i hapšenje još jednog čoveka u Londonu, koji se takođe sumnjiči za pripremu terorističkog napada.

Da li postoji opasnost od novih terorističkih napada i koje zemlje su najrizičnije, za Telegraf.rs govori profesor dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Usman Kan je u petak u britanskoj prestonici nožem ubio Saskiju Džouns (23) i Džeka Merita (25), a ranio tri osobe. Policija je nakon toga ubila napadača. Kan je od ranije bio poznat vlastima jer je optužen za krivično delo terorizam. Londonski Tajms preneo je da je Kan bio pušten na uslovnu slobodu u decembru 2018. godine pošto je pristao da nosi elektronsku napravu za praćenje zatvorenika.

Usman Khan Napadač na Londonskom mostu Foto: West midlands police

Odgovornost za napad preuzela je takozvana Islamska država, koja je saopštila da je napadač jedan od njenih boraca. Islamska država navela je da je incident odgovor na njene pozive da se napadaju zemlje koje su deo koalicije koja se bori protiv te ekstremističke grupe.

Opasnost nikad nije ni prestala

Kako dolazi vreme božićih i novogodišnjih praznika, postavlja se pitanje koliko je bezbedno putovati u evropske zemlje.

- Opasnost nikada nije ni prestala, posebno sada kada se jedan ogroman deo tih džihad ratnika iz Sirije vraća i na prostor Balkana, ali najviše na prostor zapadne Evrope. Nisu samo u pitanju oni koji se vraćaju, već i generacije onih koje su u međuvremenu napravljene. Nikada ta mašina koja pravi džihad ratnike nije demontirana, bez obzira što su doživeli poraz u Siriji. I dalje se nastavlja regrutovanje preko interneta, i dalje niko nije ništa uradio na tome da suzbije države - sponzore terorizma - kaže na početku razgovora dr Trifunović.

Darko Trifunović Trifunović kaže da opasnost nikad nije prestala Foto: Tanjug/Rade Prelić

On ističe kako "nijedan korak nije napravljen ka tome da se razbiju tradicionalne terorističke organizacije islamskih fundamentalista, iako su dobijali teške udarce".

- Očigledno je da ubistva Bin Ladena, Al Bagdadija, ne znači ništa u toj hijerarhiji, da oni nisu opšte vertikalno ustrojeni već horizontalno. Nijedan u tom konglomeratu uslova koji utiču na motiv da jedan mlad čovek, ili srednjih godina, preduzme sve radnje da izvrši samoubilački napad. Videli ste ovog u Londonu, on je čak imao lažni pojas. Išao je svestan, hteo je da ga ubiju. To je bila njegova namera, želja, volja - objašnjava on.

Na pitanje da li će, nakon ubistva lidera ISIS Al Bagdadija, novi vođa početi da se sveti i iskoristi buduće praznike, naš sagovornik odgovara: "Ne".

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava Lider ISIS-a Al Bagdadi ubijen je u napadu američkih vojnika Foto; Tanjug/AP

- Neće se svetiti zbog tog ubistva, on će samo nastaviti dalje. Suština je da lidera zapravo nema - kaže on.

Trifunović govori da nas analitičari, posebno sa zapada, stalno dovode u zabludu i daju nam različita imena, Al Kaida, Al Nusra, Islamska država..., a to su, prema njegovim rečima, sve lažna imena.

- To su imena za teritorijalnu organizaciju najveće organizacije koja se zove Muslimansko bratstvo. Oni stoje iza svega. Svi teroristi koji dolaze iz tog korpusa su pre svega pripadnici muslimanskog bratstva - ističe on.

Dve zemlje prve na udaru terorista

Prema njegovim rečima, zemlje u Evropi koje će prve biti na udaru novih napada su Nemačka i Francuska.

- Tamo je ta mreža najrasprostranjenija. Upravo su te dve zemlje imale jedan posebno blag stav prema džihadistima u Bosni, iz Sirije, širom sveta. Centar balkanskog vehabizma nije na Balkanu, nego je u Austriji i Nemačkoj. Ujguri, sve njihove organizacije imaju ogromnu dijaporu u Nemačkoj i Turskoj. Nemačka će biti posebno interesantna zato što je tamo sistem ceo i tolike su te zajednice, ali i svi migranti. Od svih migranata, 90 posto su džihadisti - govori on.

Islamska država, ISIS, Islamisti, Libija Maskirani radikali Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Kako prepoznati džihadistu?

Naš sagovornik objašnjava kako obični građani mogu da prepoznaju da se radi o džihadisti.

- Ne treba paranoisati, ali ako vidite nekoga da nosi skraćene pantalone, da nosi onu njihovu bradicu, da mu je pogled stalno mutan, da kroz prste drži brojanice, da je stalno nervozan.. vidite da nešto nije u redu sa tim čovekom. Njih islam kao religija smiruje, ali radikalni islam ne može da ih smiri, on ih podstiče da nešto urade - ističe on.

Trifunović kaže da ne postoji ekspert na svetu koji može da isključi opasnost uz ovoliku prisutnost migranata koji dolaze iz kritičnih zemalja.

- Oni nisu sukobe unutar sebe raščistili na Bliskom istoku ili na severu Afrike, već ih ovde reflektuju. Niko sa tim ljudima nije obavio razgovore, da utvrde odakle dolaze, da li među njima ima pripadnika Islamske države ili drugih terorističkih organizacija, da li među njima ima onih koji su već okaljali svoje ruke, a sigurno da takvih ima - ističe on.

Porazom, kako kaže, Islamske države u Siriji i Iraku, možemo samo da zamislimo koliko njih je prošlo ovuda sa lažnim pasošem.

Nova Godina Francuska jedna od zemalja u kojoj su mogući napadi Foto: Tanjug/AP

Nakon napada u Londonu, britanski premijer Boris Džonson rekao je da će pooštriti kazne ljudima osuđenim za nasilne zločine i terorizam, ukoliko njegova konzervativna partija pobedi na nacionalnim izborima ovog meseca. Naš sagovornik odgovara da li je doživotni zatvor za teroriste jedno od rešenja.

- Očigledno da njima zatvor ne znači ništa, jer oni žele da poginu. Doživotni zatvor jeste mogućnost da se takvi ljudi zauvek sklone sa naših ulica. Jedini način je izolacija - objašnjava sagovornik.

Trifunović je na kraju razgovora poslao poruku našim turistima, koji planiraju da putuju u takve zemlje za praznike.

- Treba da budu na oprezu, bez obzira što su božićni praznici i Nova godina, što će gradovi biti okićeni i sređeni. Treba da vode računa o svom najbližem okruženju, o kretanju, da pogledaju ljude oko sebe i obrate pažnju, jer to više nisu ona bezbrižna vremena na koja smo navikli, posebno oni koji idu u Nemačku, Francusku, Belgiju, Britaniju, gde su već počinjeni određeni napadi, gde postoje jaka jezgra tih džihadista. Oprez i dobro razmatranje situacije oko sebe. Sa druge strane, u slučaju da se nešto desi, moraju dobro da znaju u kom pravcu treba da idu, kome da se jave, našoj ambasadi, našem konzulatu - zaključuje on.

Teroristi već napadali tokom praznika:

- 31. decembar 2019. godine, Mančester - povređene tri osobe

- 1. januar 2017. godine, Istanbul - ubijeno 35, povređeno na desetine

- 19. decembar 2016. godine, Berlin - kamion usmrtio 12 ljudi, povređeno skoro 50

-  7. januar 2015. godine, Francuska - napad na Šarli Ebdo, poginulo 12 ljudi.

Video: Užasne scene u Londonu: Napadač ubio dvoje, čovek u panici držao nož u ruci

(A. Marković - a.markovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živojin Reljin

    2. decembar 2019 | 21:38

    Smetao im je Asad, smetao im je Gadafi, itd e sad neko mora da ISPASTA Nemačka, Francuska, Amerika svugde guraju nos.

  • 👤

    2. decembar 2019 | 23:14

    Тероризам је строго контролисан од стране западних обавештајних служби које су га и створиле. Број жртава, број напада, места дешавања, обим "штете", а све у циљу изазивања психозе у народу и држања масе под контролом. О нападу не одлучује онај који облачи "прслук", већ логистика која га набавља.

  • Paca

    2. decembar 2019 | 23:26

    Sada su skoro svi džihadisti u Evropi. U srcu Evrope. Mislim da ne treba biti puno pametan, da se pretpostavi šta će se dalje dešavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA