• 0

Ko će dobiti Mugabeove milione? Objavljen spisak njegove pozamašne imovine, ali nema testamenta

Neki u Zimbabveu smatraju da je ova imovina previše skromna za Mugabea, kojeg optužuju da je akumulirao ogromno bogatstvo tokom 37 godina vladavine

  • 0

Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je nakon svoje smrti ostavio veliko bogatstvo od 10 miliona dolara, nekoliko kuća, 10 automobila, voćnjak i farmu - ali njegov testament još uvek nije pronađen.

Političar, koji je bio najstariji šef države na svetu dok 2017. nije smenjen vojnim pučem posle 37 godina na vlasti, umro je u septembru u Singapuru u 95. godini.

Kritičari su Mugabea optužili da je akumulirao ogromno bogatstvo i koristio se korupcijom tokom svoje vladavine, a sada je objavljen zvaničan spisak njegove imovine, koji otkriva iscrpnu kolekciju.

Robert Mugabe

Kritičari veruju da je Mugabe imao veće bogatstvo Foto: Tanjug/AP

List Herald objavio je dokument u kojem se navodi da je Mugabe ostavio nekoliko kuća i 11 hektara zemlje, uključujući i voćnjak na kojem je sahranjen, piše Skaj njuz.

Porodica Mugabe poznata je po tome što je zaplenila na desetine farmi belih i crnih farmera tokom godina.

Na listi se nalazi još 10 automobila kao i 10 miliona dolara, ali advokati još uvek nisu uspeli da pronađu testament kako bi saznali da li je bivši diktator imovinu ostavio nekom određenom.

Ukoliko se testament ne pronađe, zakon nalaže da se njegovo nasledstvo podeli između njegove supruge i dece.

Robert Mugabe Grejs Mugabe Zimbabve

Mugabe je planirao da ga nasledi supruga Foto: Tanjug/AP

Međutim, neki u Zimbabveu smatraju da je ova imovina previše skromna za Mugabea.

Herald ne navodi imovinu u inostranstvu, ali se veruje da je Mugabe imao nekretnine u Južnoj Africi i Aziji.

Skaj njuz prenosi da je Mugabe verovatno nameravao da sve ostavi svojoj ženi Grejs Mugabe (54), koju je hteo da postavi i za svoju naslednicu na čeku države, pre nego što je svrgnut s vlasti i zamenjen Emersonom Mnangagvaom.

Robert Mugabe Grejs Mugabe sahrana

Grejs Mugabe na sahrani supruga Foto: Tanjug/AP

Sadašnji predsednik malo je učinio na poboljšanju bogatstva u zemlji, za koju Ujedinjene nacije kažu da doživljava sve veću krizu gladi.

U izveštaju koji je objavljen u utorak svetski program hrane UN istakao je da sedam miliona ljudi - ili polovina populacije - trpi ozbiljnu glad, a najviše su pogođene žene i deca.

Video: Prodaje se čuvena luksuzna kuća mafijaša u kojoj su nekada štekani dijamanti

(A.M.)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima