≫ 

Mosul između rata i mira: Borci ISIS su napustili grad, ali su ostala njihova deca i sad trpe teror

U gradu postoji animozitet prema članovima porodica boraca Islamske države, koji nisu imali gde da odu nakon pada kalifata

  • 4

Vlasti Iraka pre godinu dana proglasile su Mosul potpuno oslobođenim od takozvane Islamske države. Međutim, nasleđe terorističke grupe još uvek se nalazi duboko u drugom najvećem gradu u zemlji, gde se zajednice danas bore da obnove uništenu infrastrukturu, kao i poljuljano poverenje između sebe.

Mnogi su pobegli iz Mosula nakon što je lider ISIS-a Abu Bakr Al Bagdadi 2014. godine tamo proglasio kalifat, ali neki nisu imali izbora nego su bili primorani da ostanu. Drugi su novu vladavinu dočekali raširenih ruku, nadajući da će doneti red i bolji život.

Njihova očekivanja su međutim brzo srušena, kada su javna pogubljena, silovanja i glad postali svakodnevna pojava.

Nakon oslobađanja od ISIS-a, grad ostaje i dalje podeljen rastućim animozitetom, jer bivši militanti i njihove porodice i dalje žive u gradu.

Mosul je tri godine bio glavno uporište terorističke grupe. Međutim, kada je vlada povratila kontrolu, lokalna zajednica postala je duboko podeljena.

U Mosulu je nemoguć miran život porodica članova ISIS-a i porodica koje su propatile zbog njih.

- Vojnici povremeno upadaju u njihove kuće i hapse ih. Oni ne mogu da žive u miru, ali su primorani da ostanu, nemaju gde drugde da odu - rekla je Sahar, stanovnica Mosula.

ISIS je u početku obećao sigurnost i poslove za civile, otvaranje puteva i marketa. Siromaštvo je nateralo mnoge da se pridruže kalifatu.

- Istina je da smo svi otvorenih ruku dočekali ISIS. Međutim, kada su počeli da ubijaju, mišljenje naroda se promenilo. Počeli su javno da odsecaju glave - dodala je Sahar.

Tokom okupacije ISIS-a hiljade civila ubijeno je u Mosulu. U 2017. godini teroristi su napustili uništeni grad, ali mnogi od onih koji su sarađivali sa njima, ostali su u Mosulu.

ISIS, zaraženi džihadisti, Mosul, zatvor Članovi porodice ISIS u zatvoru u blizini Mosula Foto: Tanjug/AP

Bivši članovi terorističke grupe i članovi njihove porodice sada su predmet mržnje lokalnih meštana, dok ih policija stalno juri.

- Moramo da im budemo za petama, moramo da nastavimo da ih gušimo dok dok se ne uguše, kako ponovo ne bi podigli glavu u Mosulu ili nekom drugom gradu u Iraku - rekao je Abd El Razak, član antiterorističke grupe Iraka.

Rođake bivših članova ISIS-a maltretiraju u gradu.

- Nekada tuku i decu i jure ih jer su njihovi očevi bili članovi ISIS-a. Deca dolaze kući plačući, a vi ne možete da uradite jednostavne stvari, kao što je razgovor sa učiteljem. I komšije viču na decu, govore da su članovi njihove porodice ubijali za terorističku grupu - rekao je Samir, stanovnik Mosula.

Uprkos neprijateljstvu, neki su primorani da ostanu u gradu. U Saharinoj porodici ima policajca, civila i članova ISIS-a.

Mosul, Irak, ISIS, Islamska država Mnogi su pobegli nakon što je ISIS proglasio kalifat Foto: Tanjug/AP

- U našoj porodici su dva brata i pet sestara. Jedan brat je postao policajac, ali ga je snajper pogodio u glavu, zbog čega je ostao nepokretan. Mlađi brat je frizer, a sestra je udata za oficira. Druga sestra je udata za ISIS borca, koji je sada u zatvoru - rekla je Sahar i dodala da je još jedna njena sestra u braku sa članom Islamske države.

Kako je rekla, porodica se dobro slaže i nema konflikta među njima.

Neki stanovnici Mosula kažu da, ukoliko želite da se osvetite zbog ubistva brata, sina, sestre ili nekog člana porodice od strane ISIS-a, mir nikada neće biti moguć.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brck

    8. decembar 2019 | 08:38

    junaci buahahaha

  • Maverick

    8. decembar 2019 | 07:53

    Bas su hrabri,pobegli i ostavili svoju decu.

  • @ Kiki

    8. decembar 2019 | 07:46

    Razumem mržnju građana prema isisovcima,. Mnogo su zla naneli građanima. Zlo zlim vraćaju i ako. Treba to zlo satrti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA