"Spusti pantalone, čučni i nakašlji se": Policajci pretresali dečake, skidali ih do gole kože

Tokom pretresa na festivalu nijedan od mladića nije imao uz sebe roditelja ili staratelja, a kod njih nisu pronađene droge

  • 1

Od dečaka (14) je zatraženo da pridržava svoje genitalije u jednoj od najmanje 25 potencijalno ilegalnih pretraga koje uključuju svlačenje na muzičkom festivalu u Sidneju, utvrdila je istraga, piše BBC.

Australijska policija je izvela preglede koji uključuju svlačenje na "Lost City Music Festivalu", koji se u februaru održava u Sidnej olimpik parku i prikladan je za mlađe od 18 godina.

Javno saslušanje o mogućoj policijskoj zloupotrebi vlasti je počelo u ponedeljak u Sidneju, a u fokusu istrage je pretres trojice mladića od 14, 15 i 16 godina.

Tokom pretresa nijedan od mladića nije bio u pratnji roditelja ili staratelja, a kod njih nisu pronađene droge, pokazala je istraga. Prema australijskom zakonu, policija može da izvrši pretrage koje uključuju svlačenje ako "ozbiljnost situacije i hitnost" to nalažu i ukoliko je to razumno i nužno.

U slučaju maloletnika roditelj ili staratelj mora biti prisutan osim ako je pretraga potrebna da bi se zaštitila osoba ili zaustavilo uništenje dokaza.

U istrazi je nadležni policijski službenik kazao da je "neznatan broj" maloletnika pregledan uz svlačenje s obzirom da je na festivalu prisutno bilo oko 10.000 osoba. Policajac je rekao da bi pretrage koje uključuju svlačenje trebalo shvatiti u kontekstu potrage za drogama na festivalu.

Australija, hapšenje, australijska policija Policija pretresala maloletnike na festivalu Foto: NSW Police/Ilustracija

U istrazi se takođe saznalo da su angažovani dobrovoljci koji bi glumili staratelje u slučaju detaljnog pretresa. Međutim, od najmanje 30 maloletnika koji su na festivalu bili pregledani uz svlačenje, samo petor njih je uz sebe imalo dobrovoljca staratelja.

Advokat Pegi Dvajer rekla je na saslušanju pred nadležnom komisijom da je iskustvo svlačenja do gole kože imalo trajne negativne posledice za neke od maloletnika.

- Ako ne postoji zakonsko opravdanje, svlačenje do gole kože prilikom pretresa predstavlja napad koji se može kazniti zatvorom. Nije potrebna velika mašta da bi se shvatilo koliko stresna i potencijalno neugodna ovakva vrsta pretresa može da bude, čak i za odrasle osobe, a kamoli za mlade osobe s neznatnim iskustvom u susretima s policijom i slabim poznavanjem vlastitih prava - kazala je.

Dvajer je pročitala izjave trojice mladića na kojima je fokus istrage.

Prvi od njih, 14-godišnjak s oznakom GEN13C je pregledan do gola nakon što je mu je policijski pas prišao, a nije seo.

Dečak je odvojen od svog starijeg brata, odveden u sobu, a rečeno mu je da "pridrži svoj k**** i podigne testise, te da pokaže svoju međicu" prostor između anusa i genitalija, pokazala je istraga.

U svojoj izjavi istražiteljima, dečak je kazao da se "smrzao" kad su ga zamolili da to uradi, a osećao se uznemireno i vidno se tresao. Zatim mu je dozvoljeno da uđe na festival jer kod njega ništa nije pronađeno.

Drugi slučaj je uključivao 16-godišnjaka kojeg su takođe pretresli do gole kože nakon što je obezbeđenje primetilo kako nosi torbicu oko struka.

Mladića, označenog kao GEN14C su zamolili da "podigne jaja" i čučne i nakašlje se, kaže se u istrazi. Kad su ga zamolili da to uradi, upitao je: 'Zašto se ovo događa?'.

Trećem tinejdžeru su takođe naredili da spusti pantalone, uhvati penis i podigne ga, kaže se u istrazi.

- U tom trenutku policajac je svoje ruke stavio u donji veš mladića i ostvario kontakt s njegovim testisima - navodi se u istrazi.

Policajac koji nije nosio rukavice nije tokom pretrage pronašao drogu, ali je tinejdžer izbačen s festivala.

Na saslušanju nadležni policajci su svedočili da su pokušali da obezbede volontera staratelja iz državne agencije da asistiraju prilikom pretrage maloletnika. Iz policije su rekli da su ovi dobrovoljci prikladni jer su "pripadnici vrlo ugledne organizacije".

Šef komisije je rekao da je to tačno, ali da deo njihovih uobičajenih dužnosti nije da posmatraju mlade ljude dok ih pretražuje policija.

Drugi policajac je rekao da je zakon nejasan po pitanju skidanja do gole kože prilikom policijske pretrage.

- Trebalo bi jasno definisati šta je to ozbiljnost i hitnost, jer sam uveren kako svako u ovoj prostoriji ima različito mišljenje o tome - rekao je policajac.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Berejiklian je rekla da su pokrenute promene u sistemu.

- Po tom pitanju smo uključili više stručnjaka za zdravlje i obrazovanje - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA