• 3

Prvo hapšenje u Nepalu zbog zlostavljanja žena dok imaju menstruaciju

Tokom menstrualnog ciklusa, ženama je zabranjen boravak u domu, ne smeju da dodiruju muškarce, hranu, stoku i primorane su da vorave u posebnim kolibama...

  • 3

Parbati Buda Ravat, koja je imala 21 godinu, pronađena je mrtva zbog udisanja dima u nedelju ujutro u maloj kolibi za menstruaciju pored porodične kuće u Nepalu, pošto je zapalila vatru da bi se ugrejala.

Ako bude osuđen, njen zet bi mogao da dobije kaznu zatvora od tri meseca uz novčanu kaznu od 3.000 rupija (27 dolara) prema zakonu koji je uveden prošle godine.

Mnoge zajednice u Nepalu vide žene, tokom menstruacije, kao nečiste i u nekim zabačenim oblastima primorane su da spavaju u kolibama daleko od kuće, sledeći vekovnu tradiciju poznatu kao "čaupadi".

Takva praksa je uzrok smrti „nečistih“ žena svake godine zbog hladnoće, udisanja dima, ujeda zmija, pa čak i napada životinja.

- Uhapsili smo zeta žrtve i sledi istraga jer je osumnjičen da je učesnik u ubistvu, pošto je prisilio ženu, koja je sada mrtva, da boravi u "kolibi za menstruaciju" - rekao je lokalni policijski zvaničnik Janak Bahadur Šahi.

- Dobro je što je policija ovako reagovala. To će obeshrabriti ostale da slede tradiciju 'čaupadi'. Ipak, predstoji dug put dok se s tom pričom potpuno ne raskrsti - rekla je Radža Poudel, aktivistkinja za ljudska prava.

Gušenje Parbati Bude Ravat je najmanje treća takva smrt ove godine. Dve žene su umrle od udisanja dima u kolibama za menstruaciju u susednim okruzima.

Međutim, Poudelova je rekla da mnogi slučajevi smrti nastale zbog praćenja ove tradicije nisu prijavljeni.

"Čaupadi" praksa je zabranjena 2005. godine, ali se i dalje primenjuje u nekim delovima Nepala, posebno u konzervativnim zapadnim regionima.

Tokom menstrualnog ciklusa, ženama je zabranjen boravak u domu, ne smeju da dodiruju muškarce, hranu, stoku i primorane su da borave u posebnim kolibama.

Video: Žene u ovom selu satima čekaju u redu samo da bi bile krvnički bičevane, a evo i zašto

(Telegraf.rs/Daily Mail)

Komentari

  • Cedo

    Teski ludaci!

  • Dasa

    Primitivizam,nebuloza,prostakluk,patologija mozga,zaostalost,nepostovanje zene...!!!

  • Srbin

    Kako bolesna država

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima