• 0

Student za naučnika - redak čin diplomatske saradnje dve zemlje: SAD i Iran razmenili zatvorenike

Razmena je obavljena u Cirihu

  • 0

Teheran i Vašington razmenili su u subotu zatvorenike - student postdiplomskih studija na američkom univerzitetu Prinston oslobođen je u Iranu u zamenu za iranskog naučnika koji je držan u SAD, tokom retkog čina diplomatske saradnje dve zemlje, posle višemesečnih tenzija.

Tokom razmene, koja je obavljena u Cirihu, iranski zvaničnici predali su američkog studenta kineskog porekla Sijuea Vanga, koji je bio u pritvoru u Teheranu od 2016. godine, u zamenu za naučnika Masuda Solejmanija, kojem je suđeno u saveznoj američkoj državi Džordžiji.

- Drago mi je da će se profesor Masud Solejmani i gospodin Sijue Vang uskoro pridružiti svojim porodicama - naveo je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif na Tviteru i zahvalio svima koji su bili uključeni u razmenu, posebno vladi Švajcarske.

Sijue Vang student razmena zarobljenika SAD Iran

Student nakon razmene Foto: Tanjug/AP

Ubrzo nakon toga oglasio se i američki predsednik Donald Tramp i potvrdio u saopštenju Bele kuće da je Vang oslobođen i da se "vraća u SAD".

- Vang je držan od avgusta 2016. pod izgovorom da je vršio špijunažu. Zahvaljujemo švajcarskim partnerima na pomoći u pregovorima da se Vang oslobodi iz Irana - naveo je Tramp.

Vang je osuđen na 10 godina zatvora u Iranu zbog navodnog "infiltriranja" u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo.

Njegova porodica i Prinston odlučno su negirali te tvrdnje.

Masud Solejmani naučnik razmena zarobljenika SAD Iran

Naučnik u avionu za Iran Foto: Tanjug/AP

Iran je u prošlosti zatvarao ljude sa dvostrukim državljanstvom i one sa zapadnim vezama da bi ih kasnije koristio kao "žetone" u pregovorima.

Solejmanija, koji radi na istraživanju matičnih ćelija, hematologiji i regenerativnoj medicini, američke vlasti su uhapsile pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije, pokušavajući da biološki materijal prebaci u Iran.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima