• 0

Bilans razornih požara u Australiji: Uginulo više od 2.000 koala?

Koale su i ranije ostajale bez svojih staništa zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali poslednjih meseci zbog požara u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, od kojih je još 140 aktivno, poprimilo je razorne razmere

  • 0

Šumski požari koji besne australijskom državom Novi Južni Vels uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od 2.000 simpatičnih životinja, objavili su stručnjaci.

- Verovatno nikada nećemo njihova tela - rekao je ekolog Dailan Pug.

Dodaje da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na severu Novog Južnog Velsa.

Koale su i ranije ostajale bez svojih staništa zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali poslednjih meseci zbog požara u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, od kojih je još 140 aktivno, poprimilo je razorne razmere.

Stručnjaci smatraju da kriza sa šumskim požarima povećava rizik od nestanka koala.

- Imali smo mnogo požara ranijih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Armagedon. Učinak požara je katastrofalan, a celo leto je tek pred nama - rekla je Čejn Flanagan, direktora bolnice za koale u Port Mekkvariju.

Koale su u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu na popisu ranjivih životinja.

koala koale požar spasavanje

Foto: NAED/Backgrid Australia/Profimedia

U požarima je izgorelo više od 2,7 miliona hektara, od čega 1,15 miliona u zoni nacionalnih parkova, rekao je Atikus Fleming, zamenik ministra za nacionalne parkove i prirodu.

- Takve razmere još nismo doživeli - rekao je.

Nisu dovoljno brze da bi pobegle

Ekolog Mark Grejam rekao je da koale jednostavno nisu dovoljno brze da pobegnu od požara, onih koji se često i velikom brzinom šire krošnjama.

- Požari su toliko brzi da je mortalitet životinja na stablima jako visok. Izgubili smo veliko područje i mislim da bez ikakve sumnje možemo da najavimo pad njihove populacije od sada nadalje - rekao je on.

Stručnjaci za zaštitu života u prirodi zatražili su hitnu reakciju.

- Ove teške lekcije nam pokazuju koliko smo bili nepripremljeni. Nemamo protokole za spasavanje koala pre i nakon požara. Nismo dovoljno opremljeni ni finansirani - rekla je Keli Lej, izvršna direktora udružebha "Science for Wildlife".

Vlada Kvinslenda objavila je da će osvojiti 570.000 hektara državnog zemljišta "kao prioritetnu zonu za koale" u svrhu njihovog oporavka.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima