Dvojicu lidera čeka veliki okršaj: Da li će fotografija dečaka u bolnici Džonsona koštati glasova?

Kampanja se bliži kraju, a ankete pokazuju da će borba da bude tesna. I laburisti i konzervativci govore o glasanju u četvrtak kao "najvažnijem u ovoj generaciji", jer dve strane imaju potpuno različite planove i kada je u pitanju Bregzit, ali i mnoga druga javna pitanja

  • 0
Džonson i Korbin Foto: Tanjug/AP

Britanski građani spremaju se da sutra treći put za četiri godine izađu na izbore. Na biralištima ih čeka težak izbor koji uključuje i dvojicu nepopularnih lidera. Jedan od njih je konzervativni premijer Boris Džonson, a drugi vođa laburista Džeremi Korbin.

Kampanja se bliži kraju, a ankete pokazuju da će borba da bude tesna. I laburisti i konzervativci govore o glasanju u četvrtak kao "najvažnijem u ovoj generaciji", jer dve strane imaju potpuno različite planove i kada je u pitanju Bregzit, ali i mnoga druga javna pitanja.

Džonsonovo pitanje poverenja

Ovo je prvi put da Džonson pred glasačima stoji kao premijer. Ovo su izbori koje je on tražio, ali njegova kampanja nije bila bez problema na putu, piše BBC.

Kritičari su bezbroj puta dosad pokazali sumnju u njegovu pouzdanost, što je važno pitanje s obzirom na to da on želi da osigura glasače da može da "istera" Veliku Britaniju iz Evropske unije do kraja januara, a da to zatim prati uspešnim pregovorima za novi trgovinski sporazum.

Stoga, kritičari navode niz prekršenih obećanja ili pogrešnih izjava, uključujući one o zdravstvu ili plan za Bregzit za Severnu Irsku. Takođe, kritikovan je zbog toga i što je odbio da priča o tome koliko tačno dece ime, nešto što je bilo interesantno svim medijima.

Boris Džonson Džonson je u kampanji čak i kuvao; Foto: Tanjug/AP

- Tema koja prolazi kroz naša pitanja je poverenje. I zašto su ga toliko puta tokom karijere i u politici, i u novinarstvu, kritičari, pa ponekad i bliski ljudi, nazivali nepouzdanim - rekao je novinar BBC Endrju Nil koji se nadao da će sa Džonsonom uraditi intervju.

Ipak, Džonson je na kraju ostao jedini kandidat koji to nije uradio. Takođe, odbio je da se pojavi na debati o klimi, pa je umesto toga predstavljen komadom leda koji se topi.

Koliko je nepouzdan, potvrdio je čak i Najdžel faraž, lider partije Bregzit.

- Znam Borisa tu i tamo 25 godina, dopadljiv je, zabavan. Da li biste mu apsolutno verovali? Ne - rekao je Faraž.

Ključni momenat

Možda najkritičnija tačka tokom Džonsonove kampanje jeste bilo objavljivanje fotografije bolesnog četvorogodišnjeg dečaka u ponedeljak, koji je primljen u Hitnu pomoć u Lidsu i koji je ležao na hrpi kaputa, jer nije bilo slobodnih krevetića.

Fotografija je, očekivano, postala viralna na internetu, i postavila konzervativce na tanak led. Detetu su se izvinili, ali su se branili od optužbi da je sve zasluga nedovoljno finansiranog zdravstvenog sistema.

Džonson je odgovorio intervjuu za ITV, a prvo što je uradio je to što je odbio da pogleda fotografiju na telefonu novinara. Uzeo je uređaj i stavio ga u svoj džep, uz reči da će to prostudirati kasnije.

Njegovo ponašanje moglo bi da ojača percepciju da premijer nije uvek dobro pripremljen da podnese kritiku i da se ponekad bori sa tim da pokaže empatiju.

Tu je došao red na Korbina koji je rekao da su konzervativci imali devet godina vlasti i da nikako ne nadoknađuju manjak u nacionalnom zdravstvenom sistemu.

Korbinov kredibilitet i ideologija

Ni lider laburista nije daleko od kritika, čak naprotiv. Njegove pomešane i kontradiktorne poruke oko Bregzita poljuljali su njegov kredibilitet.

S obzirom na delikatnu poziciju stranke da pokuša da predstavlja izborne jedinice koje su snažno glasale za "odlazak" iz EU i ostale koje su za "ostanak", Korbin je pokušao da prekosči liniju i izgleda da je to naljutilo obe strane.

Ipak, poslednje nedelje kampanje o Bregzitu nije mnogo govorio i pre svega se fokusirao na zdravstveni sistem.

Optužen je takođe i da se nije adekvatno odnosio prema antisemitizumu u redovima svoje stranke, te da je čak prethodno imao simpatije i prema IRA.

Manifest laburista odražava Korbinove socijalističke simpatije. On je, između ostalog, pozvao na veće poreze, nacionalizaciju industrije poput pošte, vodovoda i energetije i četvorodnevnu radnu nedelju.

Džeremi Korbin Džeremi Korbin; Foto: Tanjug/AP

Bregzit izbori

U istoriji će verovatno ovi izbori da ostanu upamćeni kao "Bregzit izbori".

Džonson je sam preuzeo glavni posao ranije ove godine nakon što je njegova prethodnica Tereza Mej više puta doživela neuspeh u naporima da sklopi sporazum sa EU. A njegova kampanja usredsrešđena je na njegovu želju da prvi put nakon 2017. godine osvoji radnu konzervativnu većinu u parlamentu. Sve, kako kaže, zavisi od toga - Bregzit, novi trgovinski sporazumi sa EU i SAD.

Borba dve velike partije mogla bi da ostavi prostor za nekoliko manjih, kao što su liberalne demokrate, Bregzit stranka, nacionalistička stranka SNP u Škotskoj i Partija Cymru u Velsu. Ipak, sve će se svesti na borvu dve velike partije i dva politička lidera.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA