Umro slavni naučnik i TV voditelj Dejvid Belami

Uspehe nizao sedamdesetih i osamedesetih godina prethodnog veka

  • 10

Prirodnjak i TV voditelj Dejvid Belami umro je u 86. godini, saopštila je Fondacija za zaštitu prirode.

David Bellamy Foto: Wikipedia/Allan warren

Belami je umro u sredu, prema navodima fondacije, čiji je bio predsednik i suosnivač.

Njen direktor Dejvid Šriv, rekao je: „Nažalost, moram da prijavim da je David Belami umro jutros. David i ja zajedno smo radili na različitim projektima na raznim mestima od osnivanja Fondacije 1982. godine. Bio je tip "veći od života" koji je postao vrlo poseban prijatelj i učitelj. Inspirisao je čitavu generaciju svojim širokim interesovanjima i entuzijazmom koji nije poznavao granice.

Fondacija je bila veoma posebna za njega i zato je danas veoma tužan dan za sve nas - kazao je Šriv.

Belami je rođen u Londonu, bio je TV ličnost, naučnik i konzervator. Pisac komedije i radio voditelj Deni Bejker odao je počast Belamiju nazivajući ga "istinski sjajnim i umiljatim voditeljem".

Kasnije je privukao negativnu reakciju društva zbog odbacivanja globalnog zagrevaja.

Bio je autor i voditelj skoro 400 televizijskih emisija o botanici, ekologiji i pitanjima životne sredine. Napisao je 45 knjiga koje se bave sličnim temama. Bio je jedan od redovnih saradnika televizijskih serija Ne pitajte mene (emitovane u periodu od 1974. do 1978. godine) i Don’t Just Sit There (neka vrsta nastavka prethodnog serijala, prikazivana 1979. i 1980. godine).

Tokom 1978. na britanskoj televiziji je bio emitovan ciklus od 10 epizoda njegove dokumentarne serije The Botanical Man koji je 1979. proglašen za „najveći uspeh u oblasti obrazovanja odraslih u prethodnoj godini“.

(Telegraf.rs/ Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    11. decembar 2019 | 21:11

    Saucesce svim ljubiteljima Belamija. Koliko je samo dece uz njegove emisije raslo i sticalo znanja. A bilo je zadovoljstvo gledati i slusati ga. Mogle bi neke epizode da se ponove, secanja radi i postovanja

  • Mika

    11. decembar 2019 | 21:59

    Opstanak, serija mog detinjstva, danas bi to deco nazalost bilo glupo da gledaju.

  • Marina

    11. decembar 2019 | 23:29

    Obožavala sam njegove emisije koje su se emitovala u okviru školskog programa. Njegove emisije i emisija opstanak su bile one uz koje smo odrastali. Slava mu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA