≫ 

Palestinac kojem je Srbija dodelila državljanstvo, na turskoj listi najtraženijih terorista

Nalozi za hapšenje Dahlana su izdati zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj

  • 30
Mohamed Dahlan

Foto: Profimedia/AFP

Turska je dodala prognanog palestinskog političara Mohameda Dahlana na svoju "crvenu listu" najtraženijih osumnjičenih za terorizam i ponudila nagradu u iznosu do 10 miliona lira (1,75 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, preneo je Rojters.

Nalozi za hapšenje Dahlana su izdati zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj, sa ciljem da silom promeni ustavni poredak, kao i za razne optužbe za špijuniranje, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rojters navodi i da je Dahlan nedavno otvoreno kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Dahlan, državljanin Crne Gore i Srbije, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkako je 2011. godine proteran sa palestinskih teritorija, nakon svađe sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Pasos Republike Srbije

Dahlan je srpski pasoš dobio 2013.godine, Foto: Telegraf

On je ranije bio član centralnog komiteta Abasove stranke Fatah, i bio je žestoki protivnik Hamasa, islamističke grupe koja upravlja Pojasom Gaze i koja je izgradila tesne veze sa Turskom.

BBC je nedavno objavio da je Dahlanu srpski i crnogorski pasoš doneo ulogu posrednika u stvaranju dobrih odnosa dveju država sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je Palestinac radio kao bliski saradnik prestolonaslednika Al Nahjana.

Dahlan i njegova supruga su 2010. godine dobili crnogorsko državljanstvo. Sudeći po podacima iz Službenog glasnika, Dahlan je primljen u državljanstvo Srbije odlukom Vlade Srbije od 6. decembra 2013. godine, a zajedno sa njim, državljanstvo su dobili njegova supruga i četvoro njihove dece.

Video: Momenat kada je policija upucala napadača u Haleu

(Telegraf.rs / Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acs

    14. decembar 2019 | 11:52

    Dobar prijatelj naseg predsednika

  • Kris

    14. decembar 2019 | 11:50

    Svakoj mraki daju papire.... Samo se nasi muce iste dobiti... Nemam reci... Sestrino dete nema drzavljanstvo jer u momentu rodjenja deteta roditelji nisi imali drzavljanstvo... Jer je zemlja menjala imena cesce nego ..... Sta su ih ovakvi i sl. Zaduzili da bi dobili pasos jedne zemlje s kojom nemaju nikakvih dodirnih tacaka.... A nasa deca ispastaju...

  • 🇷🇸🇷🇸

    14. decembar 2019 | 11:03

    A meni dali pasos na godinu dana jeer moram da radim van Srbije a teroristima se daje pasos...JADNA LI SI SRBIJO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA