• 0

Nacističkog "mesara" sahranili u neobeleženom grobu: Sada su ga pronašli i otkopali

Zaposleni na groblju veterana u centru Berlina otkrio je da je grob otvoren u četvrtak, kao i da nijedna kost nije pomerena niti uzeta

  • 0

Berlinska policija pokušava da otkrije ko je otvorio grob bivšeg esesovca Rajnharda Hajdriha, visokorangiranog naciste kojeg su 1942. ubili češki partizani.

Zaposleni na groblju veterana u centru Berlina otkrio je da je grob otvoren u četvrtak, kao i da nijedna kost nije pomerena niti uzeta, prenosi BBC.

Hajndrih je bio ključni organizator masovnih ubistava evropskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj i poznat je po tome što je predsedavao Venzejskom konferencijom u januaru 1942. godine, na kojoj je planirano genocidno "Konačno rešenje".

Hajdrih, čiji je nadimak bio "mesar", rukovodio je kancelarijom za bezbednost koja je bila u nadležnosti lidera SS Hajnriha Himlera, a čak je sam nacistički lider Adolf Hitler Hajdriha zvao "Čovek sa gvozdenim srcem".

On je do maja 1942. godine vladao Bohemijom i Moravijom kada su češki partizani napali limuzinu u kojoj se nalazio i ubili ga.

U znak osvete, nacisti su uništili čitavo selo Lidice, ubili sve muškarce u njemu, kao i dečake, a žene i decu prebacili u koncentracione logore. Policija smatra da je onaj ko je otvorio Hajdrihov grob dobio poverljive informacije o njegovoj lokaciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima