Nemačka firma podmićivala doktore, zauzvrat tražila da obolelim od raka prepisuju njihove infuzije

U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima. Jedna terapija košta do 100.000 evra

  • 3

Nemačka policija u Hamburgu pokrenula je danas, u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme "Citoservis" (ZytoService), kao i više ordinacija lekara, apoteka, jednu bolnicu, privatne posede, zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka.

Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje vise od 420 policajaca i šest tužioca, prenose nemački mediji.

"Citoservis" je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

Portparol tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.

Prema nemačkoj televiziji ARD, ova kompanija je podmićivala lekare.

Od januara 2017. godine su pojedini lekari dobijali od "Citoservisa" novac u visini od više od pola miliona evra, dobijali nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

Pucnjava u Nemackoj, Nemacka policija Foto: Tanjug/AP

"Citoservis" je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.

Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

Jedna terapija košta do 100.000 evra.

Ovakvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farma-industriji nazivaju i "farmaceutskim zlatom".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceksi

    17. decembar 2019 | 14:59

    Kod nas,u nasim zdravsvenim centrima,ovo je normalna pojava da menadzeri farmaceutskih kuca, nude doktorima mita u obliku letovanja,zimovanja,vekende,razne poklone ne malih vrednosti i slicno.....u zamenu da preporucuju njihove farmaceutske proizvode i ako ne spadaju u listu placenih lekova i ako nisu preko potrebni pacijentu!!!Eeee moja Srbijo....

  • нс

    17. decembar 2019 | 21:28

    Шта се чека код нас?

  • Stamparska g...

    17. decembar 2019 | 16:19

    Nevidjena greska, nema toga na zapadu ni na istoku, to moze samo u Srbiji ili Rusiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA