Nemiri u Francuskoj ne prestaju: Protestuju i lekari i nastavnici, policija opet koristila suzavac

Francuska je paralisana već trinaest dana, a ponovo je došlo do okršaja policije i demonstranata.

  • 7
Francuska, protesti decembar 2019 Foto: Tanjug/AP

Zaposleni širom Francuske, uključujući nastavnike, lekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su i danas svoja radna mesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i kako bi sačuvali sistem socijalne zaštite, u strahu da predsednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

Za građane i turiste to znači da se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto mašinovođe nastavjaju štrajk zbog Makronove reforme penzionog sistema. Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošto su se nastavnici pridružili štrajku.

Francuska, protesti decembar 2019 Policija u Nantu koristila suzavac Foto: Tanjug/AP

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtevale da pruže ključne usluge nakon što su medicinske sestre, lekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama posle višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta, policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućnosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta "Žuti prsluci" ili radikalni demonstranti, koji su besni zbog ekonomske nepravde.

U Nantu je došlo do sukoba policije i demonstranata, a policija je ispalila suzavac na učesnike protesta koji su organizovali trgovački sindikati.

Francuska, protesti decembar 2019 Protesti traju već 13 dana Foto: Tanjug/AP

Inače, Nant je proteklih meseci bio poprište nekoliko sukoba policije i krajnje levičarskih radikalnih grupa.

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podneo ostavku u ponedeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    17. decembar 2019 | 20:01

    Ovo mi se svidja a ne da evropski diktator odredjuje da do 2030 nema prosirenja erope dok je engleska bila u evropi nisu se francuzi culi

  • Radovan

    17. decembar 2019 | 16:17

    Veoma smo zabrinuti zbog nastale situacije u Francuskoj, i pozivamo režim predsednika Makrona na suzdržanost i da prestane sa primenom nasilja prema mirnim demonstantima.

  • DRagutin

    17. decembar 2019 | 17:47

    Slika Srbije 2025 !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA