Šokantni detalji u izveštaju o mirovnoj misiji UN: Mirovnjaci su očevi stotinama beba

Neke devojčice "prodavane za nekoliko novčića", a morale su da imaju odnose sa mirovnjacima kako bi preživele. Nakon što su rođena njihova deca, mlade majke su ostavljene da žive u siromaštvu

  • 2

Mirovnjaci Ujedinjenih nacije imaju "stotine" dece sa ženama sa Haitija, pokazuje izveštaj o misisiji koje su UN sprovele na ovom ostrvu. Kako se navodi, devojčice stare samo 11 godina ostajale su trudne ili su seksualno zlostavljane.

"Tajms" piše da su neke devojčice "prodavane za nekoliko novčića", a morale su da imaju odnose sa mirovnjacima kako bi preživele. Nakon što su rođena njihova deca, mlade majke su ostavljene da žive u siromaštvu.

Ovaj masovni problem nastao je nakon stravičnog zemljotresa koji je razorio Haiti 2010. godine, a neki lokalci čak imaju i nadimak za slučaj "Petit Minustah", koji se odnosi na akronim "United Nations Mission for Justice Support in Haiti".

Sabin Li sa Univerziteta u Birmigemu predvodila je tim koji je sproveo više od 2.500 intervju sa ljudima sa Haitija nedaleko od UN baze u periodu od tri meseca 2017. godine.

U izveštaju se navodi da su "devojčice stare samo 11 godina seksualno zlostavljane i da su zatrudnele i ostavljene u očaju da podižu decu same".

Haiti, zemljotres Razorne poslednice zemljotresa na Haitiju; Foto: AP/Tanjug

Vojnici iz čak 12 zemlja, uključujući Urugvaj, Čile, Argentinu, Kanadu i Francusku, imali su navodno odnose sa lokalnim ženama, navodi se u tom izveštaju, prenosi "Dejli mejl".

Li navodi da je bilo nemoguće utvrditi tačan broj beba čiji su očevi mirovnjaci, ali je dodala da su "stotine tačne procene".

- Ovo je sveobuhvatni problem, ne samo izolovan slučaj. Mnoštvo priča i činjenica da se seksualno iskorišćavanje, zlostavljanje i postojanje i napuštanje dece mirovnjaka pojavljuju iznova i iznova u pričama i ukazuju da je to vrlo značajan problem - rekla je ona.

Misija UN na Haitiju je jedna od najdužih humanitarnih misija, ali je sve vreme prožeta kontroverzama.

Nakon razornog zemljotresa, nepalski vojnici su nehotice uneli epidemiju kolere koja je odnela 10.000 života.

To je uledilo nakon što je 114 pripadnika snaga sa Šri Lanke poslato kući zbog optužbi za zlostavljanje dece.

Prošlog februara je pokrenuta istraga o operaciji Oksfama na Haitiju, Čadu i u Liberiji zbog seks skandala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA