≫ 

Amerika odlučuje o sudbini predsednika Donalda Trampa

Predstavnički dom u punom sastavu danas zaseda i glasa o dve tačke optužnice protiv Trampa. Ukoliko one budu potvrđene, Trampova sledeća stanica je suđenje u Senatu

  • 3
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

U Predstavničkom domu SAD počela je sednica na kojoj će se razmatrati pitanje opoziva aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koje su pokrenuli visoki predstavnici Demokratske partije SAD. Debata o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa počela je obraćanjem predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a šest sati predviđenih za raspravu biće podeljeni podjednako demokratama i republikancima.

Ukoliko glasanje bude potvrdno, Tramp bi mogao da uđe u 245 godina dugu istoriju i postane treći predsednik protiv kog je pokrenut impičment.

Glasanje o opozivu očekuje se večeras po lokalnom vremenu, otprilike u isto vreme kada će predsednik Tramp govoriti na skupu u saveznoj državi Mičigen, u okviru svoje kampanje za reizbor.

Trump Impeachment "Trampe, otpušten si!", Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom u punom sastavu danas zaseda i glasa o dve tačke optužnice protiv Trampa. Ukoliko one budu potvrđene, Trampova sledeća stanica je suđenje u Senatu. U Senatu će senatori iz obe partije da budu "nepristrasne" sudije.

Lider Republikanaca Mič Mekonel iznervirao je prošle nedelje demokrate kada je rekao da će republikanski senatori da budu koordinisani sa predsedničkim timom, te da će glasati protiv procesa.

APTOPIX Trump Impeachment Nensi Pelosi, Foto: Tanjug/AP

Čak Šumer, lider demokratske manjine, rekao je da ukoliko optužnica bude prosleđena Senatu, svaki senator će morati da položi zakletvu da će postupati kao "nepristrasni sudija".

Trampa optužuju za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa. 

Uoči početka sednice Tramp se oglasio na Tviteru i poručio da nije uradio ništa loše.

- Da li možete da verujete da će me danas opozvati radikalna levica, demokrate koje ne rade ništa, A NISAM NIŠTA LOŠE URADIO! Užasna stvar. Pročitajte transkripte - poručio je Tramp na Tviteru.

Trump Impeachment Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da demokrate kontrolišu Predstavnički dom, očekuje se da će predlog opoziva biti usvojen, uprkos protivljenju manjinskih republikanaca.

Trump Impeachment Foto: Tanjug/AP

Suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, biće potpuno druga priča, s obzirom da to telo kontrolišu republikanci, a za osudu i smenu predsednika neophodna je dvotrećinska većina.

Stoga je prilično izvesno da će Tramp ostati predsednik.

Oni debatuju, Tramp tvituje

Američki predsednik Donald Tramp postavio je na Tviteru 45 postova u danu kada u Predstavničkom domu američkog Kongresa treba da bude održano glasanje o njegovom opozivu.

Iako je Bela kuća insistirala na tome da će predsednik biti previše zauzet da bi se fokusirao na dešavanja u Kongresu, Tramp je proveo čitavo prepodne (prema američkom vremenu) tako što je ogorčenost i prkos izražavao putem tvitova i retvitova, prenosi AP.

Kongresmen demokrata održao emotivan govor

Demokrata po ubeđenju, kongresman po funckiji i advokat u oblasti ljudskih prava Džon Luis branio je impičment isticanjem moralnih načela.

- Kada vidite nešto neispravno, nepravedno i nefer, imate moralnu obavezu da nešto kažete, da nešto učinite. Naša deca i njihova deca pitaće nas šta smo rekli i šta smo uradili. Mi imamo misiju i obavezu da budemo na pravoj strani istorije - obratio se prisutnima i svetskoj javnosti.

Takođe, prisetio se svojih početaka, borbe za ljudska prava, za pravo glasa crnaca, istakavši da današnji dan nije taj dan, te da Amerikanci danas treba da osete tugu.

- Ovo je tužan dan. Ovo nije radostan dan. Naša nacija nema kraljeve, mi treba da imamo predsednike - istakao je Luis.

Skup podrške Trampu

Dok se u Predstavničkom domu glasa o opozivu, na Tviteru je osvanuo snimak kojim se republikanci hvale zbog brojnosti okupljenih pristalica. Kako je ranije najavljeno, glasanje o opozivu očekuje se otprilike u isto vreme kada će aktuelni predsednik Tramp govoriti na skupu u saveznoj državi Mičigen, u okviru svoje kampanje za reizbor.

Predsedavajući predlaže odlaganje o glasanju za opoziv

- Neki kažu da je to dobra ideja i treba razgovarati o tome - rekao je predsedavajući Predstavničkog doma Steni Hojer.

Pelosi: Ne daje nam izbora

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da Tramp nije ostavio izbora.

- Predsednik je stalna pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu naših izbora - osnovama naše demokratije. Ako ne delujemo sada, bili bismo nemarni u obavljanju naše dužnosti. Tragično je da su predsednikove neoprezne akcije dovele do toga da impičment bude neophodan - smatra Nensi Pelosi.

Republikanci: Prema Isusu se pravednije ophodili

S druge strane, predstavnik Republikanaca Beri Laudermilk smatra da su se i prema Isusu Hristu pravednije ophodili kada su ga razapeli nego prema Trampu.

- Pre nego što glasate danas, nedelju dana pre Božića, želim da imate ovo na umu - rekao je Laudermilk. - Kada je Isus lažno optužen za izdaju, Pontije Pilat je dao Isusu priliku da se suoči sa onima koji ga optužuju. Tokom tog nazovi suđenja, Pontije Pilat dao je više prava Isusu nego demokrate sada predsedniku države.

Kako navodi Aleksandrija Okasio Kortez, predstavnica Demokrata u Predstavničkom domu, nijedna normalna osoba ne bi mogla da se izvuče sa pokušajem da se prinudi strana sila da kompromituje SAD.

Opoziv kao Perl Harbor

Kongresmen iz redova republikanaca, Majk Keli uporedio je proces oko impičmenta sa bombardovanjem Perl Harbora:

- Strašna stvar se u SAD desila 7. decembra 1941. godine, predsednik Ruzvelt je tada rekao "Ovo je datum koji će biti poznat po zlu". Danas, 18. decembra 2019. godine je drugi datum koji će biti upamćen po zlu. Kada samo zato što mrzite predsednika SAD i kad ne možete da nađete drugi razlog osim tog da ste toliko zaslepljeni svojom mržnjom da ne vidite jasno, odlučite da je jedini način da ovog predsednika ne izaberu ponovo, da ga opozovete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    18. decembar 2019 | 23:47

    A šta ti ono reče,hoćel bit' onog rata?Biće,biće i to najgrđi građanski rat koji je svet video,goreća Amerika jer svako carstvo a pogotovu zlo ima svoj kraj!

  • slađa

    18. decembar 2019 | 23:31

    Bog je uz volju američkog naroda, a volja američkog naroda je na strani predsednika Amerike, Donalda Trampa. Sada sa sigurnošću može da oseti sve ono što je Srbija preživljavala tokom duge istorije, naročito devedesetih godina 20. veka. Od strane istih vinovnika u Vašingtonu, koji uzalud pokušavaju da vrate Ameriku unazad. Bog je snaga i ljubav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA