≫ 

Zaista su počinili "političko samoubistvo"? Demokrate su opozivom učinile Trampa još moćnijim

Prema rečima stručnjaka, krajnji rezultat impičmenta biće ili ponovni reizbor predsednika Trampa i poraz demokrata na izborima 2020. godine, ili će dovesti do građanskog rata u Americi, koji nije viđen od osnivanja Amerike

  • 26

U sredu kasno uveče skoro svi članovi Demokratske partije u Predstavničkom domu, u kojem imaju većinu, glasali su za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa. Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Tramp je tako ušao u istoriju i postao treći predsednik koji je opozvan. Međutim, neki stručnjaci smatraju da su demokrate na ovaj način učinile Trampa još moćnijim.

Skot Benet, nezavisni politički analitičar, kaže za Sputnjik da demokrate u donjem domu Kongresa shvataju, iako prekasno, da će opoziv predsednika Trampa imati velike destruktivne posledice po Demokratsku stranku širom Amerike na predstojećim izborima 2020. godine.

donald tramp, žair bolsonaro, brazil, amerika, sad, bela kuća Demokrate Trampa učinile još moćnijim Foto: Tanjug/AP

- Ankete i javna istraživanja jasno pokazuju da popularnost predsednika Trampa raste, uprkos histeriji i propagandi koju demokrate pokušavaju da plasiraju putem medija kao što su CNN, Njujork tajms, Vašington post i drugi. Ovo pokazuje da većina Amerikanaca sve jasnije vidi i shvata da je ceo proces impičmenta bio pozorišno i političko igranje, ali nažalost, to je i pokušaj svrgavanja trenutnog predsednika, zaustavljanje njegove agende, kršenje i poništavanje glasa svakog Amerikanca koji je glasao za Donalda Trampa - rekao je Benet.

Nakon što je Predstavnički dom usvojio predlog za opoziv Trampa, on sada ide na suđenje u Senat, u kojem su većina republikanci. Prema rečima političkog analitičara, svi republikanci u Senatu glasaće u korist predsednika Trampa.

- Sa druge strane, neke demokrate će shvatiti da njihova politička karijera zavisi od toga da li će biti suzdržani ili glasati protiv impičmenta. Rezultat impičmenta u Predstavničkom domu verovatno će dovesti do toga da mnoge demokrate izgube izbore sledeće godine, a republikanci će ponovo osvojiti većinu u Domu, kao što će zadržati većinu u Senatu i mesto predsednika SAD - istakao je on.

Kako je dodao, ovo znači da će sve tri institucije biti pod kontrolom republikanaca, a ciljevi predsednika Trampa biće unapređeni brzinom svetlosti.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Na pitanje novinara Sputnjika koji je krajnji cilj demokrata za pokretanje opoziva, iako su svesni da Senat kontrolišu republikanci i da impičment verovatno neće biti odobren, Benet odgovara da demokrate imaju želju da izgledaju moralno superiornije od Trampa.

- Očajno žele i da ponište Trampovu pobedu na izborima 2016. godine. Međutim, nisu svesni i pogrešno su izračunali da će američki narod zastrašiti, zbuniti i biti manipulisan glasnih ljutih demokrata koji napadaju Donalda Trampa zbog istrage potencijalne korupcije u Ukrajini i Obaminoj administraciji. Srećom, američki narod ignoriše propagandu impičmenta demokrata i u mnogim slučajevima su izrazili ljutnju na demokrate zbog opoziva predsenika zbog takvih sitnih i lažnih svedočenja i dokaza, umesto da se fokusiraju na ključne interese zemlje - rekao je Benet.

Nensi Pelosi Utišavala demokrate uoči glasanja: Nensi Pelosi Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje kako će proces impičmenta uticati na Trampov imidž i da li će uticati na njegov uspeh na predsedničkim izborima 2020. godine?

- Tramp je već počeo da napada demokrate i da ih naziva izdajicama i lažovima, kao i da su ga opozvali kako bi odvratili pažnju američke javnosti i sveta od ratnih zločina i korupcije Obamine administracije, Džozefa Bajdena, Hilari Klinton i državnom udara koji je u Ukrajini orkestrirao Stejt department. Predsednik Tramp će se pojaviti još snažniji i jači, osvojiće većinu republikanaca i umerenih nezavisnih glasača na izborima sledeće godine, što će osigurati njegov reizbor - istakao je politički analitičar.

Prema njegovim rečima, demokrate su u govorima u Predstavničkom domu otkrivale svoj pravi identitet.

Donald Tramp Tramp potez demokrata nazvao "političkim samoubistvom" Foto: Tanjug/AP

- Adam Šif dao je jednu od najneverovatnijih izjava u donjem domu Kongresa i otkrio je svoje istinske motive za impičment: Mržnja Rusije. Dok je stajao u Domu, rekao je: "To je više od Ukrajine... kada Rusija vojnom silom prepravi mapu Evrope, to je i naša borba". Takođe je rekao da Trampa treba opozvati kako bi ga zaustavili u istragama bivšeg potpredsednika Dozefa Bajdena i njegovog sina Hamtera o korupciji, pranju novca i finansiranju terorizma kroz Ministarstvo pravde Obamine administracije - dodao je on.

Na kraju, krajnji rezultat impičmenta, prema njegovim rečima biće ili ponovni reizbor predsednika Trampa i poraz demokrata na izborima 2020. godine, ili će dovesti do građanskog rata u Americi, koji nije viđen od osnivanja Amerike.

Video: Američki poslanici viknuli jašta i opozvali Trampa

(A.Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robert Ladlam

    19. decembar 2019 | 16:02

    Posle ovoga treba da im j... mater svima,i da se zlo izbaci iz Kongresa i Albanski lobi unisti jednom za svagda. Oni su i sahranili Amere,Imaju svoju ulogu Siptari itekako to svi znaju💵 misle da ce opet moci sve da kupe,sve ce ih Trump pocistiti u drugom mandatu.A onda igrale se delije...

  • hogar

    19. decembar 2019 | 12:31

    demokrate su najveci olos i teroristi y Americi.... pa samo. pokusavaju da sakrinu sta je radio Bajden i njegov sin od pranja para, trgovanje uticajem kao i finansiranje terorizma.... na Kosovu ko je vlasnik najprofitabilnijih firmi Vesli Klark, baba Hilari, Bajden,...

  • Mihailović

    19. decembar 2019 | 12:29

    Ono šta rade u celom svetu,gde nisu njihovi poslušnici, sada rade u svojoj zemlji...dovodili prostitutke,novinarke, svašta mu pripisivali,napadali, mislili da neće izdržati pritisak...to vidimo i kod nas u Srbiji već duže vreme, čim jednom omiriše vlast,to je kao droga,sve bi uništio da se opet domogneš vlasti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA