• 0
 ≫ 

Makron neće odustati od penzione reforme, ali je spreman na jedan ustupak da bi se prekinuo štrajk

 ≫ 

Jelisejska palata je istakla da se Makron nada da će postići sporazum sa sindikatima kako bi obustavili proteste oko božićnih i novogodišnjih praznika, kako bi ljudima bilo omogućeno da putuju

  • 0
Pariz Francuska protesti penzione reforme

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron "spreman je da poboljša" neke delove kontroverznih planova za penzionu reformu, poput starosne dobi za odlazak u penziju, saopštila je njegova kancelarija u sredu.

Zemlju su zahvatili masovni protesti protiv predložene reforme, koji traju skoro dve nedelje, a štrajkovi posebno utiču na prevoz.

Saopštenje iz predsedničke kancelarije u sredu prvi je znak ustupka Makrona, nakon što su on i njegova vlada više puta odbili da se pridruže zabrinutosti sindikata zbog sveobuhvatnih reformi.

Pariz Francuska protesti penzione reforme

Foto: Tanjug/AP

- Predsednik neće napustiti projekat, ali je voljan da ga poboljša, kroz razgovore sa sindikatima i u ključnim ustanovama - citirao je njegov ured AFP.

Jelisejska palata je istakla da se Makron nada da će postići sporazum sa sindikatima kako bi obustavili proteste oko božićnih i novogodišnjih praznika, kako bi ljudima bilo omogućeno da putuju.

Pored problema sa prevozom, neka područja su tokom štrajkova ostala i bez električne energije. Članovi ogranka energetskog sektora CGT-a trebalo bi da se sastanu kako bi razgovarali o daljim industrijskim akcijama u narednim danima, uključujući i Božić.

Pariz Francuska protesti penzione reforme

Foto: Tanjug/AP

Štrajkovi su započeli ranije ovog meseca u znak protesta protiv predloženog preuređenja francuskog penzionog sistema, koji uključuje podizanje starosne penzije i spajanje više penzionih planova u jedan. Sindikati kažu da su mere nepravedne i jednostavno oduzimaju radnicima koristi.

Na protestima u utorak policija je bacila suzavac na demonstrante uključujući Pariz i Nant, dok su neki demonstranti u glavnom gradu zapalili baklje i sukobili se sa policijom.

Video: Francuska policija koristi oružje za rat protiv žutih prsluka

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA