≫ 

Makron neće odustati od penzione reforme, ali je spreman na jedan ustupak da bi se prekinuo štrajk

Jelisejska palata je istakla da se Makron nada da će postići sporazum sa sindikatima kako bi obustavili proteste oko božićnih i novogodišnjih praznika, kako bi ljudima bilo omogućeno da putuju

  • 0
Pariz Francuska protesti penzione reforme Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron "spreman je da poboljša" neke delove kontroverznih planova za penzionu reformu, poput starosne dobi za odlazak u penziju, saopštila je njegova kancelarija u sredu.

Zemlju su zahvatili masovni protesti protiv predložene reforme, koji traju skoro dve nedelje, a štrajkovi posebno utiču na prevoz.

Saopštenje iz predsedničke kancelarije u sredu prvi je znak ustupka Makrona, nakon što su on i njegova vlada više puta odbili da se pridruže zabrinutosti sindikata zbog sveobuhvatnih reformi.

Pariz Francuska protesti penzione reforme Foto: Tanjug/AP

- Predsednik neće napustiti projekat, ali je voljan da ga poboljša, kroz razgovore sa sindikatima i u ključnim ustanovama - citirao je njegov ured AFP.

Jelisejska palata je istakla da se Makron nada da će postići sporazum sa sindikatima kako bi obustavili proteste oko božićnih i novogodišnjih praznika, kako bi ljudima bilo omogućeno da putuju.

Pored problema sa prevozom, neka područja su tokom štrajkova ostala i bez električne energije. Članovi ogranka energetskog sektora CGT-a trebalo bi da se sastanu kako bi razgovarali o daljim industrijskim akcijama u narednim danima, uključujući i Božić.

Pariz Francuska protesti penzione reforme Foto: Tanjug/AP

Štrajkovi su započeli ranije ovog meseca u znak protesta protiv predloženog preuređenja francuskog penzionog sistema, koji uključuje podizanje starosne penzije i spajanje više penzionih planova u jedan. Sindikati kažu da su mere nepravedne i jednostavno oduzimaju radnicima koristi.

Na protestima u utorak policija je bacila suzavac na demonstrante uključujući Pariz i Nant, dok su neki demonstranti u glavnom gradu zapalili baklje i sukobili se sa policijom.

Video: Francuska policija koristi oružje za rat protiv žutih prsluka

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA