Ako Boris Džonson kaže "ne", sve opcije su na stolu: Škotska traži još jedan referendum

Sturdžon je odmah nakon objavljivanja rezultata prošlonedeljnih izbora rekla da će uputiti vladi zahtev za održavanje referenduma. Na izborima je ubedljivu pobedu izvojevao premijer Boris Džonson i njegovi konzervativci

  • 0
Nikola Sturdžon Foto: Tanjug/AP

Liderka Škotske nacionalne partije Nikola Sturdžon rekla je da britanska vlada ima "demoktatsku dužnost" da dozvoli Škotskoj da izađe na drugi referendum o nezavisnosti, a da će u suprotnom "sve opcije da budu na stolu".

Da podsetimo, Sturdžon je odmah nakon objavljivanja rezultata prošlonedeljnih izbora rekla da će uputiti vladi zahtev za održavanje referenduma. Na izborima je ubedljivu pobedu izvojevao premijer Boris Džonson i njegovi konzervativci.

- Pitanje koje mi često postavljaju: šta ćeš da radiš ako Boris Džonson kaže ne? Kao što sam rekla i pre, razmotriću sve moguće opcije kako bi obezbedila Škotskoj pravo na samoopredeljenje - rekla je Sturdžon.

Škotska nacionalna partija (SNP) na izborima je takođe imala zapažen rezultat i osvojila dodatna mesta u parlamentu. Sturdžon je prethodno izjavila da je cilj njene partije da spreči izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora sa Briselom, što je opcija koja je prihvatljiva Džonsonu.

Na referendumu održanom 2014. godine, 55 odsto birača glasalo je za ostanak Škotske u granicama Velike Britanije, dok je 44 odsto bilo za nezavisnost.

Ukoliko se dogodi da Britanija iz EU izađe bez dogovora, Škotska u tom slučaju želi još jedan referendum.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA