• 8

Džonson progurao zakon o Bregzitu

Poslanici u britanskom parlamentu podržali su zakon o Bregzitu

  • 8

Poslanici u britanskom parlamentu poslušali su premijera Borisa Džonsona i podržali zakon o Bregzitu.

Za zakon je glasalo 358 poslanika, dok je 234 bilo protiv.

Prihvatanje Džonsonovog nacrta zakona o povlačenju iz EU definitivno je utemeljio put za Bregzit 31. januara 2020. godine.

Ovo se može nazvati trijumfom Džonsona, koji je na prošlonedeljnim opštim izborima osvojio parlamentarnu većinu, uz obećanje da će 31. januara okončati više od tri godine političkog zastoja i izvesti Britaniju iz Evropske unije.

On je, otvarajući raspravu o nacrtu zakona, optimistično rekao da će nakon 31. januara Bregzit biti gotov.

- Žalosna priča poslednje tri ipo godine dobiće kraj i mi ćemo moći da napredujemo zajedno. Sada je vreme da zajedno delujemo kao ponovo ojačana nacija - rekao je Džonson.

Predlog zakona obavezuje Veliku Britaniju da 31. januara napusti EU i zaključi trgovinske pregovore sa evropskim blokom do kraja 2020.

Trgovinski stručnjaci i zvaničnici EU kažu da će postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini u roku od 11 meseci biti teško, ali Džonson insistira na tome da ne pristaje na bilo kakva odlaganja.

Predlog zakona o Bregzitu izmenjen je kako bi se ministrima zabranilo da pristanu da produže tranzicioni period sa EU.

Džonson je rekao da je uveren u uspostavljanje "dubokog, posebnog i demokratski odgovornog partnerstva sa nacijama za koje smo ponosni da ih zovemo svojim najbližim prijateljima do roka za Bregzit".

On je rekao je da će produženje tranzicionog perioda samo produžiti "gorčinu i teskobu" vezanu za Bregzit.

S obzirom da ima većinu glasova u parlamentu, Džonson je ukinuo delove zakona o Bregzitu u kome je poslanicima data uloga u pregovorima o budućem trgovinskom sporazumu sa EU i zahtevao od ministara da redovno informišu parlament.

Obećanje da prava radnika neće biti narušena nakon Bregzita, takođe, su uklonjena iz zakona, mada konzervativna vlada navodi da će prava zaposlenih biti uređena posebnim zakonom.

Poslanik opozicione Laburističke stranke Hilari Ben rekao je da je Džonsonov predlog zakona "kockanje sa ekonomijom naše nacije".

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je da će njegovi poslanici glasati protiv zakona o Bregzitu zbog "nesmotrenog pravca u kojem su vlada i premijer odlučni da preuzmu našu zemlju".

"Postoji bolji i pravedniji način da ova država izađe iz Evropske unije'''', rekao je Korbin.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papazjaner

    Znaci, treci svetski rat pocinje uskoro, mislim ne ovaj sto sada traje tamo - vamo nego u evropi gde uvek bude!

  • kiza

    A što je progurao. Bili su izbori, narod se izjasnio i šta sad

  • Dend

    Sve što su srpski predci radili i plaćali krvlju i životima da bi bili slobodni i svoji na svom neki današnji političari to ruše zarad svojih ličnih interesa ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima