Kakav "poklon" Severna Koreja sprema Americi: Iskoristiće priliku dok je Tramp "ranjiv"

Satelitski snimci pokazuju da Severna Koreja širi fabriku vezanu za proizvodnju nuklearnih raketa dugog dometa

  • 1

Severna Koreja planira da usvoji tvrdokornu anti-američku politiku, koja podrazumeva sklanjanje pitanja denuklearizacije sa stola, usred percepcije da je predsednik SAD Donald Tramp politički ranjiv, rekao je izvor CNN upoznat sa trenutnim razmišljanjem severnokorejskog rukovodstva.

Izvor je rekao da je nova politika takozvani "božićni poklon", o kome su ranije ovog meseca govorili službenici iz vrha vlasti Severne Koreje. Ova nova politika navodno podrazumeva napuštanje pregovora sa Vašingtonom i učvršćivanje statusa Severne Koreje kao nuklearne države.

Takođe, Pjongjang neće tražiti olakšice za sankcije kao sredstvo za postizanje ekonomskog razvoja bilo kratkoročno ili dugoročno, ali će umesto toga povećati svoju posvećenost državnoj ideologiji samostalnosti, poznatoj kao "Džuče".

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je 2018. godine da je "završio" svoju potragu za razvojem nuklearnog oružja i obećao je da će u potpunosti usmeriti napore zemlje na ekonomski razvoj i poboljšanje života svog naroda.

Donald Tramp Kim DŽong un Foto: Tanjug/AP

Za sada nije poznato kako će Tramp i njegova administracija reagovati na ovakvu odluku Severne Koreje. Nakon što je Tramp preuzeo funkciju u 2017. godini, on i Kim su verbalno napravili verziju, dok je Severna Koreja izvela niz sve naprednijih testova balističkih raketa.

Usledila su tri sastanka Trampa i Kima, ali pregovori nisu puno napredovali. Kako se bliži kraj godine, što je rok koji je Severna Koreja postavila da se pregovori nastave, retorika sa svake strane poprimila je neke od stavova iz 2017. godine.

Izvor je rekao da je Kim zauzeo stav "sačekaj i vidi". Ovo se zasniva na percepciji da je Tramp politički ranjiv zbog procesa impičmenta i predsedničkih izbora sledeće godine.

Analitičari veruju da se Severna Koreja plaši da, ako prekinu pregovore sa Trampom i on izgubi na izborima u novembru, možda njegov naslednik neće podržati sporazum.

Severna Koreja i SAD postigle su prethodne sporazume koji nisu preživeli sukcesivne administracije, a Kimove diplomate brzo su navele odluku Trampove administracije da odustane od nuklearnog sporazuma s Iranom kao razlog zbog kojeg ne može verovati da SAD mogu da se obavežu na dugoročni sporazum.

kim džong un, donald tramp, samit, vijetnam, severna koreja, sad Foto: Tanjug/AP

Ukoliko Tramp osvoji drugi mandat, Severna Koreja će možda biti spremnija da nastavi pregovore, rekao je izvor.

Denuklearizacija, prema rečima izvora, trenutno je povučena sa stola, piše CNN.

Severna Koreja nastavlja sa nuklearnim programom?

Severna Koreja je proširila fabriku vezanu za proizvodnju nuklearnih raketa dugog dometa, sudeći prema satelitskim fotografijama koje su dostavljene NBC njuzu. Prema rečima medija, zemlja će uskoro nastaviti sa testiranjem sposobnosti koja predstavlja pretnju SAD.

Severna Koreja nuklearni objekti rakete Foto: Tanjug/AP

Prema rečima stručnjaka, zemlja nastavlja da širi područje kako bi nastavila proizvodnju ili izmenu raketa.

Ovo je jedan od mnogih dokaza koji pokazuju da zemlja ide u jednom pravcu.

Severna Koreja nuklearni objekti rakete Foto: Tanjug/AP

- Na mnogim lokacijama postoje aktivnosti koje ukazuju da Severna Koreja postavlja temelje za širenje svog nuklearnog programa - više sistema, više zgrada, više mogućnosti - rekao je stručnjak Džefri Luis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. decembar 2019 | 16:58

    OVO JE AMERICKA PROPGANDA PREKO SNNa KAO OPRAVDANJE ZA NAPAD NA SEVERNU KOREJU DO NOVE GODINE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA