• 5

Obaveštajci upozoravaju: ISIS se oporavlja, postaje "Al Kaida na steroidima"

Kako se navodi, militanti predstavljaju pretnju, čak i veću nego Al Kaida, i to dve godine od kada je ISIS izgubio većinu teritorije u Iraku.

  • 5

Islamska država polako uspeva da se reorganizuje u Iraku i postaje "Al Kaida na steroidima sa boljom tehnikom i mnogo više novca", upozorili su obaveštajci.

Kako se navodi, militanti predstavljaju pretnju, čak i veću nego Al Kaida, i to dve godine od kada je ova teroristička grupa izgubila većinu teritorije u Iraku.

Grupa kupuje vozila, oružje, hranu i opremu, saopštile su kurdske i zapadne obaveštajne agencije.

- Imaju bolju tehniku, bolju taktiku i mnogo više novca. U mogućnosti su da kupe vozila, oružje, hranu i opremu. Tehnološki, mnogo su razumniji. Mnogo je teže otarasiti ih se - rekao je Lahur Talabani, kurdski zvaničnik za BBC.

Kako je rekao, ISIS je kao "Al Kaida na steroidima".

- Vidimo da se aktivnosti povećavaju i verujemo da je faza reorganizovanja završena - dodao je on.

Kako je objasnio, teroristi su proveli 2019. godinu u planinama Hamrin pokušavajući da obnove ono što je ostalo od kalifata.

Kurdski obaveštajci veruju da ISIS ima 10.000 članova u Iraku, odnosno 5.000 boraca i strahuje se da su im "vetar u leđa" dali nedavni neredi u Bagdadu.

General Vilijam Sili rekao je za BBC da su njegove snage sada bolje pripremljene nego 2014. kada su teroristi preuzeli kontrolu nad trećinom Iraka.

(N. Z.)

Komentari

  • Перагеније

    СВЕ знају обавештајци - САМО не знају откуд ИСИСу новац... каобајаги...

  • trougao

    miki maus priča batooo 🗡

  • trougao

    5000 boraca veliki problem svetskim silama...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima