Božićna poruka kraljice Elizabete II: Protekla godina puna uspona i padova, stvari nisu išle glatko

Poruka koja je snimljena pre nego što je njen suprug završio u bolnici, biće emitovana na Božić

  • 1
Kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II planira da prizna u božićnoj poruci da su i Britanija i njena porodica preživeli tešku godinu punu uspona i padova. Unapred snimljena poruka biće emitovana u Britaniji i zemljama Komonvelta na Božić, preneo je AP.

Ona je snimljena pre nego što je kraljičin suprug, princ Filip, hospitalizovan u Londonu iz mera predostrožnosti.

U izvodima koje je Bakingemska palata objavila pre nego što govor bude emitovan vidi se da kraljica priznaje da je bilo poteškoća tokom godine.

Govoreći o potrebi pomirenja i oproštaja, Elizabeta je rekla da ove godine stvari nisu išle tako glatko i da je bilo uspona i padova, ali da mali koraci mogu da naprave drugačiji svet.

Smatra se da je ona mislila na iscrpljujući put izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, koji je doveo do dugotrajnog političkog ćorkosaka, prekinutog tek ovog meseca kada su glasači dali konzervativnoj stranci većinu u parlamentu i na neugodne trenutke u kraljevskoj porodici, navela je agencija.

Kraljevska porodica Božić Foto: Tanjug/AP

Problemi sa kojima se ove godine suočila kraljičina porodica uključivali su povlačenje princa Endrjua iz javnih dužnosti zbog katastrofalnog TV intervjua u kojem je branio prijateljstvo sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Porodica je, takođe, pretrpela javni razdor izmedu princa Vilijema i princa Harija, koji je sa suprugom Megan i malim sinom Arčijem otputovao u Kanadu, umesto da provede božićne praznike u Sandringem istejtu, kraljičinom seoskom odmaralištu.

Princ Filip pušten iz bolnice, sa porodicom za Božić

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge, pušten je danas iz londonske bolnice i pridružio se ostalim članovima kraljevske porodice u slavlju povodom božićnih praznika.

Vojvoda od Edinburga, kako glasi zvanična titula princa Filipa (98), izašao je iz bolnice "Kralj Edvard VII", gde je proveo četiri dana, i ušao u automobil kojim je odvezen, javio je Rojters.

Princ Filip je bio obučen u tamno odelo, a pre nego što je seo pored vozača, rukovao se sa medicinskom sestrom.

Potom je helikopterom prebačen na imanje Sandringam, gde se kraljevska porodica tradicionalno okuplja za Božić.

Kraljica je na imanje stigla još u petak. Za sada nije jasno da li će princ Filip prisustvovati božićnoj službi u crkvi.

princ filip, velika britanija, kraljevska porodica, saobraćajna nesreća Foto: Tanjug/AP

Princ Filip je u bolnicu primljen u petak zbog, kako je saopštila Bakingemska palata, mera predostrožnosti.

Britanska kraljica i princ Filip su u braku već 72 godine.

Princ Filip se povukao iz javnog života u avgustu 2017. godine, ali se s vremena na vreme pojavljivao na pojedinim događajima.

Godine 2011. princ Filip je proveo Božić u bolnici nakon operacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA