• 0

Veneciju pogodio novi talas poplava: Šteta na Crkvi Svetog Marka pet miliona evra

Veneciju je pogodio novi talas poplava, samo nekoliko nedelja pošto je taj istorijski grad u Italiji zbog visokog nivoa vode pretrpeo ogromnu materijalnu štetu

  • 0
Venecija, poplava

Foto: Tanjug/AP

Svaki kamen je blago, izjavio je tehnički direktor Crkve Svetog Marka, ukazujući na mozaike od zlata, umetnutu kamenu ploču i zidove obložene mermerom remek-dela starog 923 godine, koje je pretrpelo štetu od najmanje pet miliona evra tokom razorne velike plime prošlog meseca.

Izgrađena na mestu za koje su Mlečani verovali da je jedno od najsigurnijih u gradu, Crkva Svetog Marka pretrpela je veliku štetu, preneo je AP.

Za razliku od drugih prirodnih katastrofa, poput, recimo, zemljotresa koji ostavlja slike srušenih zvonika i srušenih zidova, šteta od poplava u Veneciji zasad nije vidljiva golim okom.

Venecija, poplave

Crkva pod vodom Foto: Tanjug/AP

"Neko ko dođe u Veneciju da vidi visoku vodu, a sutradan ode na Trg svetog Marka i vidi stolove na trgu, kaže: ''Hej, pogledajte, orkestar svira. Ovde se ništa ne dešava loše''", rekao je glavni čuvar Crkve Svetog Marka, Karlo Alberto Teserin.

Dok je, u stvari, ovo što smo proveravali ovih dana skriveno, dodao je Teserin, koji je gradskim i nacionalnim zvaničnicima podneo procenu štete koja je prouzrokovana početkom ovog meseca.

Nivo vode koji je iznosio 1,87 metara uz vetar koji je duvao brzinom od 120 kilometara na sat, zbog čega su talasi bili još veći, poplavio je kriptu Crkve Svetog Marka kroz prozore.

Pod naletom talasa otpadale su olovne pločice, što se dogodilo po prvi put.

Svedoci su izjavili da su videli talase na Trgu svetog Marka koje nikada ranije nisu videli.

Venecija, poplave

Nove poplave uništile Veneciju Foto: Tanjug/AP

Venecijanski patrijarh rekao je na konferenciji za novinare da su talasi bili poput onih na morskoj obali, što je video po prvi put, uprkos tome što je trg mnogo puta bio pun vode.

Voda je ulazila sa trga, kroz narteks i sa prozora u kripti.

Kripta je bila pod vodom gotovo 24 časa i pre ponovnog otvaranja crkve podovi crkve oprani su četiri puta tekućom vodom jer so deluje abrazivno na kamene ploče.

So, a ne voda, je pravi krivac, jer kako se građevina suši, granule soli se šire i stvaraju višestruke sitne eksplozije unutar kamena, cigle i mermera, koje slabe njihovu strukturu.

U Veneciji je danas plima dostigla 139 centimetara, a oko polovine grada je pod vodom.

Video: Snimci poplavljene Venecije usnimljeni iz vazduha

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima