U Australiji na Badnje veče pala kiša, ali požari i dalje besne

Kiša je pala na području Sidneja, a vatrogasci se i dalje bore sa više od 70 aktivnih požara

  • 0
Australija požari Foto: Tanjug/AP

Australija je Badnje veče dočekala boreći se sa najtežim požarima u istoriji zemlje, ali im je napokon stigla mala pomoć, i to sa neba.

Stanovnici Sidneja su sinoć uživali u kiši koja je počela da pada. Nažalost, na području Novog Južnog Velsa još bukti 70 požara.

Vatrogasac Endru Hajn ni juče nije bio uz svoju porodicu, već je zajedno sa drugim vatrogascima dobrovoljcima gasio požare širom zemlje.

- Najveća nagrada koju možemo da dobijemo jeste hvala. Najdragocjenije je to što sam dobio tokom ovih požara je čestitka jednog 10-godišnjaka na kojoj samo piše: "Hvala". Mi to radimo zato što želimo - kaže Hajn, koji je zamenik načelnika dobrovoljne vatrogasne brigade.

Prošle sedmice u požaru su stradala dvojica njegovih kolega. Endruova supruga kaže da s njim ima dogovor ako slučajno ne stigne da se javi, i dalje veruje da je sve uredu.

- Uglavnom gledam da ne mislim na to kad ga nema, a i previše posla imam s decom. Kad me pitaju bojim li se i da li mi je teško, kažem da ne mislim na to. Jer ako počnem da mislim, onda je to najgori scenario - objašnjava Kejt Hajn.

Građani Australije Božić su dočekali sa temperaturama koje idu i do 41 stepen Celzijusa. Oni kažu da su im vatrogasci jedina nada.

- Pitaju nas jesmo li spremni za beg, da li nam treba pomoć. Zapravo nam je drago i ako samo razgovaraju s nama - kažu meštani.

U Bekstonu, gradiću s 2.000 stanovnika, vatrogascima su delili božićne poklone.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs/HRT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA