• 17

Holandski poslanik raspisao konkurs za karikaturu proroka Muhameda

Sličan konkurs raspisao je i u avgustu, ali ga je otkazao, jer je dobio pretnje smrću

  • 17

Konkurs za najbolju karikaturu proroka Muhameda završen je, napisao je na Tviteru holandski poslanik Gert Vilders, samo nekoliko sati pošto je raspisao sporno takmičenje, kako ističe, u svrhu odbrane slobode izražavanja.

U tvitu objavljenom u nedelju ujutro, 56-godišnji Vilders je rekao da je svrha konkursa bila skrenuti pažnju na važnost očuvanja slobode govora.

- Misija završena. Konkurs je zaključen - napisao je Vilders iznad karikature koju je nazvao pobedničkom, a koja prikazuje gnevnog bradatog muškarca, prenela je Hina.

Islam zabranjuje grafičko prikazivanje proroka Muhameda, jer to smatra idolatrijom, a za muslimane su posebno uvredljive karikature.

Vilders je sličan konkurs raspisao u avgustu, ali ga je otkazao, jer je dobio pretnje smrću.

Letos su zbog same najave raspisivanja konkursa bile organizovane velike demonstracije u Pakistanu.

Njegova anti-islamska Stranka za slobodu (PVV) druga je najveća u holandskom parlamentu, ali nije deo vlade.

Holandski sud u novembru je osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme "terorističkog napada" na Vildersa kojem holandska država osigurava 24-satnu zaštitu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neutrus logikus

    Ako je moja vera jaka,zabole me šta neko crta ili govori,jedino ako sam ograničen pa tražim kavgu i izgovore za lečenje kompleksa.Ako su sve religije sa misijom prema Miru,onda svako istupanje ili pretnja iskače iz religije i vere samog pojedinca ili grupe dovodi u pitanje misiju ili veru tog pojedinca ili grupe.Onaj koji Vredja i Onaj koji preti,ko je veća Beba ili Klovn..ili Poluga za Osvete i ostvarenje političkih ciljeva,Vladara ,sa obe strane.Hvala

  • brck

    koliko love da ga ja nacrtam?!

  • Solea

    Karikature Isusa, pape i svih svetaca su svuda po netu, pa niko nije digao frku. Muka mi je od ekstremista.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima