• 3

Varšava i Moskva se još prepucavaju oko Drugog svetskog rata: Poljski premijer rekao da Putin laže

ruski lider Vladimir Putin tvrdi da je Poljska bila antisemitska i da je dogovarala ratne akcije s Adolfom Hitlerom

  • 3

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin laže o Drugom svetskom ratu, kako bi skrenuo pažnju sa ruskih neuspeha.

On je to rekao povodom Putinove izjave u kojoj je okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata, zbog čega je u petak ruski ambasador u Poljskoj pozvan na razgovor u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi dobio zvaničnu protestnu notu, prenosi AP.

- Predsednik Putin je lagao o Poljskoj u brojnim prilikama i to radi namerno. To se obično dešava u situaciji kada vlasti u Moskvi osećaju međunarodni pritisak zbog svojih poteza. I taj pritisak nije na istorijskoj, već na geopolitičkoj sceni - rekao je Moravjecki.

Kao primere neuspeha Rusije, Moravjecki je naveo suspenziju ruskih atletičara zbog dopinga, nedavno produženje sankcija EU, kao i sankcije SAD zbog izgradnje Severnog toka.

Putin konferencija

Foto: Tanjug/AP

- Smatram te reči predsednika Putina kao pokušaj da se prikriju ti problemi - rekao je Moravjecki.

Takođe, ruski ambasador u Poljskoj pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, a to predstavlja pokušaj Varšave da izmeni situaciju u svoju korist, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je za televiziju Rusija 1 rekla da je pozivanje ruskog ambasadora postalo "diplomantska rutina" i da ne predstavlja vrstu "diplomatskog vrhunca", prenosi Tass.

- Zašto su se tako poneli, zašto su tako reagovali? Odgovor je veoma jednostavan - da bi promenili situaciju u svoju korist i rekli ''Možda se desilo ovako, ali ne baš'' - rekla je Zaharova.

Pre tri dana ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev pozvan je u poljsko Ministarstvo zbog izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o poljskom ambasadoru u nacističkoj Nemačkoj, koga je nazvao "ološem i anti-semitskom svinjom" jer je hteo da izgradi spomenik Hitleru u Varšavi zbog proterivanja Jevreja u Afriku.

Da podsetimo, ruski lider Vladimir Putin tvrdi da je Poljska bila antisemitska i da je dogovarala ratne akcije s Adolfom Hitlerom, što je njegov argument protiv rezolucije Evropske komisije u kojoj se delom okrivljuje Sovjetski Savez za početak Drugog svetskog rata. On je takođe dodao kako je navedena rezolucija čista glupost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Чича

    Лако је пољаку да лаје кад му леђа чувају белосветске империјалистичке але.

  • Dora

    Prvog septembra napadaju svabe sedamnestog septembra Rusi. Ko iole poznaje istoriju ne mora da slusa Putina.

  • Boki

    Koliko sam upućen, Hitler i Staljin su pokušavali da naprave dogovor oko Poljske, ali kako do dogovora nije došlo Poljska je prva bila na meti okupacije "jačeg".

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima