≫ 

"Ne zaboravite 2019, istrajte u 2020.": I u novogodišnjoj noći protesti u Hongkongu

Protestanti pozivaju da se ne odustane od borbe za demokratiju

  • 0
Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

U Hongkongu danas je počelo organizovanje novogodišnjih skupova na kojima se ljudi pozivaju da ne odustanu od borbe za demokratiju u 2020. godini, a očekuje se da će na današnjim protestima učestvovati više desetina hiljada ljudi.

U pozivu, koji se pojavio na društvenim mrežama, učesnici se pozivaju da nose maske na kojima piše "Ne zaboravite 2019, istrajte u 2020.", prenosi Rojters.

- Iako protestujemo toliko dugo, vlada i dalje odbija da nas sasluša. Ako se ne pridružimo protestu, dugovaćemo našim prijateljima koji su uhapšeni - rekao je jedan od učesnika protesta.

Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

Organizator protesta Front za građanska ljudska prava procenio je da je na velikim protestima početkom decembra učestvovalo 800.000 osoba.

- Treba da pokažemo našu solidarnost, da pružimo otpor vladi. Nadamo se da će narod izaći na ulice Hongkonga zarad budućnosti - rekao je lider grupe Džimi Šam.

Hongkong protesti Foto: Tanjug/AP

U novogodišnjoj video poruci, izvršna šefica Hongkonga Keri Lam rekla je da su više od šest meseci nemira u azijskom finansijskom čvorištu izazvali tugu, anksioznost, razočaranje i bes.

- Započnimo 2020. novom rezolucijom, kako bi ponovo uspostavili red i harmoniju u društvu - rekla je Lam u trominutnoj poruci.

Kako se navodi, policija će rasporediti 6.000 službenika tokom novogodišnjeg perioda, a učesnici protesta i aktivisti humanitarnih organizacija žalili su se da policija koristi prekomernu silu.

Policija je saopštila da je uhapsila 6.500 osoba od početka protesta u junu ove godine.

Video: Policajac pucao pravim mecima na demonstranta u Hongkongu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA