≫ 

Šta piše u tajnim dokumentima Londona o Jeljcinu: Pio alkohol u velikoj meri, imao srčane probleme

Dokumenti, koji su deo obimne arhive, objavljeni su u utorak, upravo na 20. godišnjicu iznenadne ostavke Borisa Jeljcina u korist Vladimira Putina

  • 2
Boris Jeljcin boris yeltsin Foto: Tanjug/AP

Velika Britanije strahovala je od sklonosti flaši i srčanih problema ruskog predsednika Borisa Jeljcina i razradila je hitan plan u slučaju da on umre dok je na funkciji, pokazuju britanski dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Sticajem okolnosti, ti dokumenti, koji su deo obimne arhive, objavljeni su u utorak, upravo na 20. godišnjicu iznenadne ostavke Borisa Jeljcina u korist Vladimira Putina.

Pio alkohol u ogromnim količinama

Oni sadrže telegram britanskog ambasadora u Moskvi Endrjua Vuda iz oktobra 1995. nakon Jeljcinovog susreta s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, nedugo nakon što je doživeo drugi srčani udar.

- Lako je pio vino i pivo i žalio se što nema konjaka - napisao je diplomata u poruci od 26. oktobra.

Bil Klinton, Boris Jeljcin Foto: Tanjug/AP

- Jedan od njegovih asistenata mu je uzeo čašu šampanjca kada je ocenio da je preterao. Bio je veselo alkoholisan tokom konferencije za novinare s Klintonom."

U drugom telegramu od 27. oktobra piše "ako bi Jeljcin iznenada umro, našli bismo se u razdoblju vanredne političke zbrke".

Mesec dana kasnije, 28. novembra britansko ministarstvo spoljnih poslova je pisalo službi konzervativnog premijera Džona Majora te je obznanilo da se čini da se ruski predsednik oporavlja od srčanih problema.

U tom dopisu se precizira da je čelnik za 6 godina premašio prosečni životni vek ruskih muškaraca (58) i da je preživio dva srčana udara u tri i po meseca.

Boris Jelcin, Jeljcin Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

- Nakon prvog srčanog udara nije potrajalo razdoblje umerenijeg konzumiranja alkohola pa ne treba verovati da će ovog puta biti drugačije - pisalo je.

- Zato smo razmišljali o hitnom planu ako Jeljcin umre dok je na funkciji - kaže se.

Izabran uprkos zdravstvenim problemima

Predvideli su britanska ambasada koja bi išla na pogreb i nacrt saopštenja medijima u ime premijera. U tom tekstu se pozdravlja "hrabar vođa i vizionar" koji je okončao konfrontaciju Rusije sa Zapadom u korist saradnje.

Vladimir Putin, Boris Jelcin, Jeljcin Boris Jeljcin predaje predsedništvo Vladimiru Putinu, 31. decembra 1999. godine. Foto: Wikipedia/Kremlin.ru

Bez obzira na zdravstvene probleme i ekonomski haos nakon pada SSSR-a, Jeljcin je godinu kasnije ponovo izabran i ostao je na vlasti do iznenadne ostavke 31. decembra 1999. ostavivši mesto svom premijeru Vladimiru Putinu.

Umro je 2007. kada mu je bilo 76 godina.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Analiticar

    31. decembar 2019 | 15:21

    Uhhhh.... fala bogu...da ne bi alkohola, danas bi svi gazili po Rusiji....ZIVEO PUTIN!!! ZIVELA SRBIJA!!!

  • SrbIN

    1. januar 2020 | 08:25

    Jejljcin je Americki Tramp haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA