"Romeo i Julija" na stepenicama: Opera zbog Makrona u štrajku, a sad su se oglasili muzičari

Pariska opera izvela svitu "Romea i Julije" Sergeja Prokofjeva pored transparenta na kome je pisalo "Opera je u štrajku"

  • 0

Opera francuske prestonice Bastilja ne čuje se skoro mesec dana jer je njen orkestar u štrajku, ali danas su njeni muzičari nastupili na stepenicama kako bi skrenuli pažnju na svoj protest zbog planiranih penzijskih reformi.

Oni su danas između ostalog izveli svitu "Romea i Julije" Sergeja Prokofjeva pored transparenta na kome je pisalo "Pariska opera je u štrajku", preneo je Rojters.

Objašnjavajući izvođenje koncerta na otvorenom, Kristof Grindel, predstavnik sindikata opere, rekao je da je to njihova šansa da unesu malo pozitivnosti i pokažu da je njihov posao da se bave muzikom.

Opera, Pariz, Pariska opera

Foto: Tanjug/AP

- Mi smo zaista nezadovoljni što štrajkujemo skoro mesec dana i što smo otkazali 45 predstava - rekao je Grindel.

Prema njegovim rečima, vlada treba da sedne za sto sa sindikatima i preispita odluku.

Predsednik Emanuel Makron želi da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i da isključi 42 specijalne kategorije za penzione povlastice.

Podsetimo, pre nekoliko dana su balerine, u belim tutu haljinama plesale ispred Pariske opere scene iz Labudovog jezera u znak protesta protiv planova predsednika da ukine njihovo pravo na beneficirani radni staž.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA