• 46

Izbegla je iz Bosne, a sada je najmlađa ministarka pravosuđa u istoriji Austrije!

Zadić je inače prva žena poreklom iz Bosne i Hercegovine koja je izborila mesto u najvišem zakonodavnom telu Austrije na izborima 2017. godine

  • 46

Alma Zadić (35), poreklom iz Tuzle, imenovana je ministarkom pravosuđa u novoj vladi Austrije kao predlog stranke "Zeleni", koja je potpisala koalicioni sporazum s vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastijana Kurca, prenosi Klix.ba.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobedila je upravo Kurcova Narodna stranka (OeVP), a "Zeleni" su dobili značajan broj mandata. Kurc se tako vraća na položaj premijera, a "Zeleni" prvi put ulaze u austrijsku vladu, potvrdili su juče čelnici dveju stranaka.

Ranija vlada Sebastijana Kurca u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u maju zbog afere "Ibica", kada je u javnost procurio video snimak na kojoj šef FPOe-a Hajnc Kristijan Štrahe nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećaka ruskog oligarha.

"Zeleni" su od 15 ministarstava u vladi Sebastijana Kurca dobili četiri, među kojima je i ministarstvo pravosuđa koje je povereno Tuzlanki Almi Zadić, koja će tako postati najmlađa ministarka pravosuđa u istoriji.

Ona je sa roditeljima iz Tuzle izbegla u Beč 1994. godine, kada je imala samo 10 godina, te je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u Njujorku na prestižnom univerzitetu Kolumbia.

Kad se vratila iz Sjedinjenih Država, sedam godina je radila kao advokat. Zbog svog porekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, piše N1. Tačnije, u junu 2018. godine kada je tokom njene diskusije o zaštiti pripadnika obaveštajne službe, zastupnik Narodne stranke (OeVP) glasno dobacio:

"Nisi u Bosni, nemojte to mešati"
Zastupnik je kasnije identifikovan kao Johan Redler. On je izjavio da nije mislio nista loše i da sa Bosnom ima puno pozitivnih dodirnih tačaka.

Zadić je inače prva žena poreklom iz Bosne i Hercegovine koja je izborila mesto u najvišem zakonodavnom telu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a poveren joj je jedan od najvažnijih resora - pravosuđe.

Kada je pre dve godine izabrana za Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministarka u vladi Austrije sa imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u kontekstu poznate antimigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastijana Kurca.

Nakon objavljivanja njene nominacije za ministarku, austrijski desničari su odmah uputili niz kritika, naglašavajući njeno poreklo, ali i versku pripadnost.

Austrija, zemlja srednje Evrope s 8,9 miliona stanovnika biće uz Švedsku, Finsku, Litvaniju i Luksemburg jedna od zemalja EU u kojima ekolozi učestvuju u vladi.

(Telegraf.rs/jutarnji. hr)

Komentari

  • Hmm

    Kako to da uvek izaberu nekog muslimana ili hrvata, uvek neko ko nije toliko naklonjen nama? Uvek neko ko ce ih jos vise huskati protiv nas i pricati kako je prezivio strahote i grozote od nas Srba i da je zato morala napustiti svoj dom, bla bla

  • MIKI

    BRAVO MLADA DEVOJKO.BRAVO.SAMO NAPRED.POZZ IZ Bg da.

  • Dule

    Najveci uspjeh u zivotu je postigla kada je imala 10g i izbjegla iz Bosne, sve ovo ostalo je sasvim normalan slijed dogadjaja ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima