• 0

Pre 8 godina tvrdio je da će biti napada na Iran: Tramp je uradio ono zbog čega je kritikovao Obamu

U objavama na Tviteru i u obraćanju medijima pre izbora 2012. godine, Donald Tramp je naveo da će Barak Obama započeti rat sa Iranom samo da bi ponovo bio izabran za predsednika

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp naredio je juče napad u Iraku u kom je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, lider snaga Kuds pri Revolucionarnoj gardi. Ovaj potez SAD žestoko je kritikovan širom sveta, mnogi ocenjuju da ubistvo generala ključan momenat koji bi mogao da dovede do rata, a Trampova odluka naterala je mnoge da se prisete kako je upravo on pre osam godina kritikovao bivšeg predsednika Baraka Obamu.

Naime, u objavama na Tviteru i u obraćanju medijima pre izbora 2012. godine, Donald Tramp je naveo da će Barak Obama započeti rat sa Iranom samo da bi ponovo bio izabran za predsednika.

- Naš predsednik će početi rat sa Iranom zato što nema mogućnost da pregovara. Slab je i neefikasan. Tako da smatra da je jedini način da ponovo bude izabran tako što će početi rat sa Iranom - naveo je Tramp 16. novembra 2011. godine.

Slično je onda ponovio i 2012. i 2013. godine.

- Uvek sam govorio, Barak Obama će napasti Iran nekako pre izbora - napisao je Tramp na Tviteru 16. avgusta 2012. godine.

Nekoliko meseci kasnije napisao je da Obami ne treba dozvoliti da "igra na kartu Irana".

- Sada kada su Obami brojke u padu gledajte ga kako napada Libiju ili Iran. Očajan je - napisao je 9. oktobra 2012. godine.

Čak i kada je Obama na kraju izabran, Tramp se nije zaustavio i tvrdio je da će predsednik u nekom trenutku napasti Teheran kako bi "pokazao kako je jak".

- Setite se da sam poredvideo da će predsednik Obama napasti Iran jer nije sposoban da pregovara - napisao je on 11. novembra 2013. godine.

Deset meseci pre predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru ove godine, Donald Tramp naredio je napad u Iraku u kom je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, lider Kuds snaga Revolucionarne garde.

Tramp je vest proslavio na Tviteru, objavljujući američku zastavu.

- Iran nikada nije pobedio u ratu, ali nikada nije izgubio u pregovorima - napisao je on kasnije.

Iako Amerikanci tvrde da SAD ne traže rat, tenzije između dve zemlje dotigle su svoj vrhunac.

Video: Paljenje američkih zastava i bes na protestu zbog ubistva generala Sulejmanija

(Telegraf.rs/N.Z.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima