≫ 

Smak sveta u Australiji: Izgorela je teritorija veličine pola Srbije, milioni životinja uginuli

Šumski požari koji pustoše Australiju generišu toliko toplote da formiraju vlastite vremenske sisteme, uključujući suve grmljavine i vatrena tornada

  • 22
Australija požar Foto: Tanjug/AP

Šumski požari koji haraju Australijom uništili su više od 12 miliona hektara zemlje, što je u proseku veličina američkih država Vermonta i Nju Hempšira, a trenutno bukti požar veličine Menhetna (6.000 hektara).

Kada bismo to posmatrali na primeru Srbije, u Australiji trenutno gori teritorija veličine celog Novog Beograda i Zemuna. Uz to, već je izgorela teritorija ekvivalentna sa više od polovine tertirorije Srbije.

Australija požar Izgorelo je već 12 miliona hektara zemlje; Foto: Tanjug/AP

Razmere katastrofe

Australijski istoričar Bodi Ešton na Tviteru je objasnio kakva je situacija trenutno u ovoj zemlji. On je za vrlo kratko vreme zadobio na hiljade lajkova i retvitova, a u seriji objava osudio je i ponašanje državnog vrha ove zemlje.

Kako je naveo, trenutno gori terotorija veća od Belgije. Dim stvara respiratorne probleme čak građanima Novog Zelanda, 2.000 kilometara dalje.

Život je izgubilo najmanje osam ljudi, kao i pola milijardi životinja.

- Sedmina države Viktorija je u plamenu. Vatreni front u Novom Južnom Vlesu je toliko dugačak da kada bismo napravili liniju, prostirao bi se od Sidneja do Avganistana. Protiv ovih požara bore se volonteri - napisao je on.

Kako dodaje, australijska vlada odbija da razgovara o činjenici da požari u NJV bukte već tri meseca i da se to još neće završiti.

Australija kenguri požar Kenguri beže od vatre; Foto: Tanjug/AP

- Klimatske promene su "politički problem" o kom ne bi trebalo sada da se raspravlja, izgleda. Australijski premijer je u jeku krize otišao na odmor na Havaje, što je njegov kabinet prvo negirao, a onda tvrdio da on pokušava da se vrati kući, ali da je nemoguće naći let od Honolulua do Sidneja (???). I ministar za vanredne situacije Novog Južnog Velsa je takođe otišao na odmor - naveo je Ešton.

I dok se država bori sa katastrofom, gradovi su imali novogodišnje vatromete. Jedan od njih, u gradu Adelaid, neiznenađujuće je doveo do manjeg požara.

- Požari u Australiji trenutno premašuju one u Amazoniji i Kaliforniji i ne očekuje se da će se oni smiriti još nekoliko meseci. U nekim delovima Sidneja je udisanje vazduha isto kao da ste popušili paklu cigareta. Javne zgrade moraju da budu zatvorene u Sidneju i u prestonici Kanberi jer dim ulazi u ventilacione sisteme. Prosečne temperature širom zemlje su preko 40 stepeni Celzijusovih. Australija je skoro iste veličine kao i SAD. Zamislite da su prosečne tempersture takve svuda u zemlji, od Denvera do Bostona, od Sijetla do Njujorka - napisao je on.

- Ako se pitate zašto pozivan premijer Skota Morisona kukavicom i tražim njegovu ostavku, evo zašto. Nije on ovo započeo, ne. Ali on je premijer, koji je u trenutku Armagedona, nastavio da insistira na tome da o klimatskim promenama ne treba da se priča - kaže Ešton.

Australija požari Dim pravi probleme čak do Novog Zelanda; Foto: Tanjug/AP

Požari formiraju vlastite vremenske sisteme

Šumski požari koji pustoše Australiju generišu toliko toplote da formiraju vlastite vremenske sisteme, uključujući suve grmljavine i vatrena tornada.

Ruralna vatrogasna služba Novog Južnog Velsa upozorila je da požar na obali generiše vlastiti vremenski sistem 287 kilometara južno od Sidneja.

- Grmljavina i oluje koje su nastale usled požara registrovani su iznad Karouana. Ovo je vrlo opasna situacija. Pratite uslove oko sebe i preduzmite odgovarajuće mere - saopšteno je iz ove vatrogasne službe

Vremenski uslovi su rezultat formiranja pirokumulonimbusa, odnosno takozvanih vatrenih oblaka. Oni su zabileženi širom sveta, ali kako se globalna klima mijenja, oni su postali sve češća pojava u Australiji, saopštilo je australijsko klimatsko veće u izveštaju za 2019. godinu.

Jedan vatrogasac poginuo je 30. decembra prilikom vatrenog tornada izazvanog oblakom pirokumulonimbusom.

Oblaci pirokumulonimbusi su suštinski oluja s grmljavinom koja se formira od dima od požara jer intenzivna toplota požara uzrokuje da se vazduh brzo podiže, usisavajući hladniji vazduh

Video: Peščana oluja paralisala Australiju, užasni prizori narandžastih gradova

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    4. januar 2020 | 15:42

    Australija i Amazonija su plućna krila naše planete. I da, treba da se brinemo. Nije mi jasno da ta zemlja bukvalno gori već 2 meseca a da UN ne reaguje.

  • Bože

    4. januar 2020 | 13:48

    Katastrofa,kao to je daleko od nas,bas nas briga...nije bas tako,zasto se covjecanstvo ne ujedini,ionako smo svi u prolazu na ovoj planeti...😢

  • Ej

    4. januar 2020 | 15:08

    Svi cemo mi na ovaj ili onaj nacin stradati ovako! Zato sto smo zli!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA