Ništa ne prepuštaju slučaju: Američki i britanski avioni nadleću Bliski istok

Britanska nadzorna letelica uzletela je iz baze na Kipru

  • 16

Američki i britanski avioni sa opremom za prisluškivanje navodno su snimljeni kako jutros nadleću Bliski istok. Britanske letelice poletele su u ranim jutarnjim časovima iz baze na Kipru, a uhvaćene su kako preleću Liban, Izrael i Jordan.

Putanja američke letelice nije poznata, a avioni su opremljeni tehnologijom koja može da prati komunikaciju kao i lansiranje raketa.

Pomno izviđanje terena odvija se samo dan nakon ubistva moćnog iranskog generala Kesima Sulejmanija, koji je stradao u američkom bombardovanju aerodroma u Bagdadu.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Sulejmanija identifikovali po prstenu Foto: Profimedia/AFP

Kad je u ranim jutarnjim satima u petak pogođen u američkom napadu, general Kasim Sulejmani nalazio se u automobilu na jednom od pristupnih puteva u prostoru bagdadskog aerodroma, u pratnji telohranitelja i pripadnika lokalnih proiranskih milicija. Na aerodrom je sleteo iz Libana ili Sirije, a u Bagdadu su ga pokupili saborci.

U aerodromskim dnevnicima zaveden je let iz Damaska pola sata posle ponoći po bagdadskom vremenu, ali još nije jasno da li je Sulejmani leteo po Bliskom istoku komercijalnim avionom ili privatnim čarterom.

Američke snage su očigledno imale veoma preciznu obaveštajnu dojavu o generalovom kretanju i vozilima u kojima bi mogao da se nađe.

Amerikanci nisu otkrili kako su tačno pratili njegovu lokaciju, ali smatra se da je bio pod gotovo neprestanim nadzorom američkih, saudijskih i izraelskih obaveštajnih agencija.

Kako navodi Njujork Tajms napad je izveden zahvaljujući kombinaciji visokoklasifikovanih informacija od doušnika, elektronski presretanih depeša, nadzornih letelica i drugih obaveštajnih tehnika.

Američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper ispalila je ukupno četiri rakete na konvoj, a automobil u kojem je bio Sulejmani uništen je u potpunosti.

Ubijeni general identifikovan je po prstenu koji nije skidao sa ruke.

Ne precizira se odakle je borbeni dron poleteo, ali se pretpostavlja da je reč o nekoj od američko-koalicionih baza na tlu Iraka.

Nekoliko sati nakon napada, objavljen je i snimak na kom se vidi kako projektil razara generalov automobil.

Iran je zbog ubistva Sulejmanija zapretio SAD i Donaldu Trampu odmazdom.

General Abuhamzeh, komandant Garde u južnoj iranskoj provinciji Kerman, otvorio je mogućnost eventualnih napada na brodove u Zalivu.

Ormuski moreuz je vitalna tačka za Zapad i veliki broj američkih razarača i ratnih brodova prolaze tuda - rekao je iranski general.

Abuhamzeh je dodao da je Iran odavno odredio vitalne američke ciljeve u regionu... "oko 35 njih su u našem domašaju, kao i Tel Aviv", zaključio je zvaničnik Revolucionarne garde.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    4. januar 2020 | 18:46

    E pa da smo imali nekoliko S-400......k......c bi nas bombardovali. Nego brat Rus okrenuo glavu dok nas ovi urnisali sa 10000m.....

  • Soko

    4. januar 2020 | 19:36

    Iranci treba da skidaju sve letelice zločinačke NATO alijanse.

  • Joni

    4. januar 2020 | 20:13

    Bliži se 3 svetski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA