≫ 

Iran preti da će Trampu da uzvrati istom merom: Amerika je počela rat, sad će da snosi posledice

Savetnik vrhovnog vođe Irana poručio da Amerikanci moraju da "podnesu reakcije za svoje akcije"

  • 9
Napad, Kasim Sulejmani Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Savetnik za vojna pitanja vrhovnog vođe Irana Husein Deghan, uputio je ozbiljnu pretnju SAD i poručio da će Iran gađati američke vojne ciljeve.

Savetnik alatojaha Ali Hamnejija rekao je da Iran neće ostati nem na ubistvo moćnog iranskog generala Kasima Sulejmanija i da će Iran da se osveti za njegovu smrt.

- Naš odgovor na ubistvo biće svakako vojni, gađaćemo vojne ciljeve. Reći ću vam samo jedno, naš vođa je zvanično rekao da nismo tražili rat i da nećemo tražiti rat. Amerika je ta koja je započela - rekao je Deghan za CNN.

On je potom poručio da Amerika sada mora da bude spremna da snosi posledice za svoje postupke.

- Zato treba da prihvate odgovarajuće reakcije na svoje akcije. Jedina stvar koju na kraju SAD mogu da očekuju jeste da dobiju isti udarac kao što smo mi. Nakon toga neće ponovo započinjati nešto - rekao je Deghan.

Podsetimo, jedan od najmoćnijih iranskih generala ubijen je u petak u američkom napadu na aerodrom u Bagdadu.

Sulejmani se u trenutku napada nalazio u automobilu na jednom od pristupnih puteva u prostoru bagdadskog aerodroma, u pratnji telohranitelja i pripadnika lokalnih proiranskih milicija.

Napad, koji je izveden po naređenju Donalda Trampa, dogodio se dok je konvoj prolazio kroz teretni terminal i priključio se na pristupni put. Tada je američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper ispalila ukupno četiri rakete na konvoj.

Automobili su uništeni u sekundi, a na mestu su izginuli Sulejmani, Muhandis, portparol PMF-a Mohamed Ridha Džabri i još dve osobe koje tek treba da se identifikuju.

Napad, Kasim Sulejmani Vozilo u kom je bio Sulejmani razneto u sekundi Foto: Tanjug/AP

Nije precizirano odakle je borbeni dron poleteo, ali se pretpostavlja da je reč o nekoj od američko-koalicionih baza na tlu Iraka. Iračke oružane snage saopštile su kako je Sulejmanijevo telo raskomadano i identifikovano po prstenu koji je general nosio.

Fotografije s iračkog uviđaja prikazuju ruku s velikim prstenom koja izgleda isto kao Sulejmanijeva na starim fotografijama. Telesni ostaci al-Muhandisa nisu pronađeni.

Video: Stao je ceo Iran, desetine hiljada ljudi u crnom žale za Sulejmanijem

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baster

    5. januar 2020 | 13:34

    Kada bi znali da ste u mogućnosti da uzvratite makar i malo,ameri vas nikada ne bi napali. Ovako vam ostaje,kao i mnogim drugim zemljama,samo da pretite i da tešite narod da će biti osvete. Sve će se završiti na rečima,a možda popijete još neki napad.

  • febo

    5. januar 2020 | 14:49

    Ocete sigurno,cim pricate tolko...

  • nikolas

    5. januar 2020 | 13:36

    BAS NAM SE BLIZI KRAJ I OVA GODINA BICE KAKO SU MNOGI PROROCI NAJAVILI -APOKALIPSA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA