• 20

Iran Trampovu glavu "procenio" na 80 miliona dolara, preti napadom: "Na metke se ne odgovara cvećem"

Osvetu za ubistvo Sulejmanija najavio je i komandant Revolucionarne garde general Hosein Salami. On je obećao "stratešku osvetu koja će zasigurno okončati američko prisustvo u regionu"

  • 20

Ubistvo generala Kasima Sulejmanija dovelo je odnose Irana i SAD na veoma tanak led, a Teheran je najavio osvetu za likvidaciju jednog od najznačajnijoh političkih i vojnih figura te zemlje.

Teheran je sada navodno i stavio 80 miliona dolara vrednu nagradu za "glavu američkog predsednika Donalda Trampa" i zapretio je da će napasti Belu kuću kao odgovor na Trampovo upozorenje da će bilo kakav napad na američke interese u regionu dovesti do odmazde.

Prema tvrdnjama novinara NBC njuz, jedan od organizatora sahrane Sulejmanija pozvao je Irance da doniraju po jedan dolar kako bi se za "glavu predsednika Donalda Trampa skupilo 80 miliona dolara".

Sa druge strane, lokalni mediji preneli su saopštenje iranskog predsednika Hasana Rohanija koji je rekao da ta zemlja više neće poštovati ograničenja u količinama i zalihama obogaćenog uranijuma, kao i istraživanja u razvoju svojih nuklearnih aktivnosti.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani, sahrana

Povorka koja je ispratila Sulejmanija; Foto: Profimedia

Da podsetimo, u petak je iranski političar Abolfazl Abutorabi zapretio da će izvesti napad na američku tetiroriju.

- Možemo da napadnemo samu Belu kuću, možemo da im odgovorimo na američkom tlu. Imamo moć i božja želja je da odgovorimo u odgovarajuće vreme - rekao je on.

On tvrdi da je ubistvo Sulejmanija "deklaracija rata".

- Kada neko pokrene rat da li vi želite cvećem da odgovorite na metke? Upucaće vas u glavu - rekao je on.

Političar je to rekao na otvaranju sednice parlamenta u Teheranu u nedelju, a Sulejmani je ubijen u petak u Bagdadu.

Nakon što je Sulejmani ispraćen u masovnoj povorci u Iraku, njegovo telo premešteno je u Iran danas.

Donald Tramp, golf

Dok preti, predsednik SAD stiže da odigra golf; Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Svi najavljuju osvetu

Osvetu za ubistvo Sulejmanija najavio je i komandant Revolucionarne garde general Hosein Salami. On je obećao "stratešku osvetu koja će zasigurno okončati američko prisustvo u regionu".

Ipak, predsednik SAD, kog su iranski lideri označili "teroristom u odelu", zapretio je da će gađati 52 kritične tačke u Iranu ako Teheran napadne bilo kakve američke interese u regionu. On je to najavio nakon što je Teheran objavio da ima 35 potencijalnih meta za napad i podigao "crvenu zastavu osvete" iznad džamije.

- Neka ovo bude upozrenje da ako Iran napadne bilo koje Amerikance, njihovu imovinu, da smo naciljali 52 iranska mesta (koji predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo pre mnogo godina), neka veoma važna za Iran i iransku kulturu, i te mete i Iran sam će biti pogođeni veoma brzo i veoma snažno. SAD ne žele više pretnji - napisao je Tramp na tviteru u subotu iz svog odmarališta nakon što je dan proveo na golf terenu.

Njegova pretnja aludira na talačku krizu 1979-1981. u kojoj je 52 američkih diplomata i državljana bilo držano kao taoci u iranu tokom revolucije.

Bela kuća nije komentarisala ove pretnje.

Video: Stao je ceo Iran, desetine hiljada ljudi u crnom žale za Sulejmanijem

(Telegraf.rs/N.Z.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima