≫ 

Zakon je ubici omogućio da se izvuče: Za zločin koji je šokirao detektive dovoljan je oprost

Bušra je imala 28 godina kada ju je iskasapio muž. Njemu su dva puta oprostili prethodne zločine, zbog kojih je postao još nasilniji

  • 3

Jedno ubistvo toliko je bilo brutalno da je šokiralo čak i detektive koji su prvi stigli na mesto zločina u predgrađu Islamabada, glavnog grada Pakistana. Bušra Iftikar (28) bila je domaćica, koja je ubodena nožem toliko snažno da se oružje potpuno iskrivilo, a napadač je potom nastavio da je napada šrafcigerom.

Ubica je njen muž Sami Ulah.

Par je imao četvoro dece, a u vreme ubistva Bušra je bila trudna peti put. Motiv ubistva i dalje nije poznat, a na sudu je muž tvrdio da je imao nervni slom i da se ne seća incidenta. Njena porodica ipak tvrdi da ju je Ulah optuživao da želi da pređe u drugu "religioznu sektu".

Ono što je sigurno, kako piše BBC, je da je Sami Ulah nasilnik. I ranije je optuživan za pokušaj ubistva komšije, kao i da je učestvovao u nasilnom sukobu u jednom restoranu.

Policija je verovala da mu je mesto u zatvoru, ali nikada nije imao odgovarajuće suđenje.

Kako tvrdi brat Bušre Iftikar, Ulahova porodica je bila veoma uticajna na lokalu i žrtvama ranijih slučajeva je isplatila novac.

- U starim slučajevima on je dao novac i brzo izašao iz zatvora - rekao je brat Mohamad Zakarija za BBC.

Pod pakistanskim zakonom, žrtve ili njihove porodice imaju pravo da oproste optuženima u velikom broju ozbiljnih zločina, uključujući i ubistvo. Sve što treba da urade je da na sudu kažu da "u ime Boga" opraštaju osumnjičenom. U realnosti, stručnjaci smatraju da je primarni motiv "oprosta" uglavnom finansijski, a isplata novca žrtvama nije ilegalna.

Supreme Court in Islamabad, Vrhovni sud Vrhovni sud u Islamabadu; Foto: Profimedia

Opraštanje

Odredbe koje omogućavaju da se zločini "oproste" uvedene su devedesetih godina prošlog veka kao deo skupa pravnih reformi inspirisanih islamom.

Pristalice navode da ove odredbe pomažu u smanjenju pritisaka na već preopterećen sudski sitem u Pakistanu. Ipak, prema jednoj studiji, stopa presuda za ubistva se smanjila sa 29 odsto 1990, pre nego što su odredbe uvedene, na svega 12 odsto 2000. godine.

Kritičari tvrde da zakon ponovnim počiniocima može da pruži osećaj nekažnjivosti i predstavlja sredstvo za moćnije izbegavanje pravde.

Brat Bušre Ifrikare smatra da činjenica da Ulah nije kažnjen za prethodne zločine samo dovela do toga da on postane još više nasilan.

- Postao je arogantan. Mislio je: Uradio sam ovo i ništa se nije desilo. Sada sam slobodan i sud mi ne može ništa - priča Zakarija.

Porodica Samija Ulaha priznala je prethodne slučajeve i da su se oni završili "kompromisima", ali isistira na tome da su se saglasili da pravni proces bude izbegnut ne zato što je Ulah kriv. Inače, trenutno je u procesu žalba za smrtnu presudu, pošto je Ulah osuđen za ubistvo.

Aštar Ausaf Ali, koji je bio javni tužilac u prethodnoj vladi, napravio je planove za reformu zakona 2015. godine, ali i dalje zadržavajući mogućnost oprosta.

- Osoba ima pravo da oprosti - rekao je on, ali je dodao da zločin nije samo stvar pojedinca, već čitavog društva.

Njegova ideja je bila da se uvedu obavezne minimalne kazne, tako da ni ljudi znali koji zločini nemaju cenu.

Uprkos tome što je dobio brojnu podršku, njegovi predlozi su blokirali brojni političari.

Zastava Pakistan Foto: Wikipedia

Podrivanje zakona

Trenutni zakon je razlog za frustracije i za policiju i za tužioce. Sud ima pravo da odbije nagodbu ako veruje da je prinudna, ali većina posmatrača je saglasna da se brojni slučajevi retko kad istraže temeljno.

Jedan detektiv priznao je da je naišao na brojne primere u kojima su optuženi postigli nagodbe sa žrtvama samo da bi na kraju ponovo počinili neki prestup.

Ipak, postoje i trenuci kada sama polcija može da bude korisnik takvih nagodbi.

Na primer, u avgustu su bezbednosne kamere uhvatile lopova kako se plazi u kameru i krade kreditnu karticu sa bankomata u Faisalabadu. Ipak, slučaj je postao ružan kada je Salahudin Ajubi uhapšen, a potom umro u policijskom pritvoru.

Kompromis

Sumnje su se pojavile nakon što je isplivao još jedan snimak na kom se Ajubi pravi da je gliv i nem, boreći se sa bolom pošto mu je policajac uvrnuo ruke iza leđa, dok ga drugi ispituje.

Ajubijev otac je prvo pravdao sina za kog se veruje da je mentalno oboleo, ali je mesec dana kasnije objavio da oprašta policajcima jer su ga ubili "u ime Boga",

Nagodba ili sporazum se ovog puta sastojala u tome da vlast izgradi nov put od osam kilometara u porodičnom selu, kao i novi gasovod, a da ne spominjemo i neotkrivene svote novca.

Video: Da li je ovaj čovek normalan? Objašnjava kako se po Islamu bije žena

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицко

    6. januar 2020 | 12:05

    Исто правосуђе имамо и ми а једина разлика је што се код нас нигде не спомиње Бог ...

  • Tina

    6. januar 2020 | 11:23

    Mnogi ne znaju ali takav je bio Dusanov zakonik. Ko ima para izvuce se i za ubistvo, ubijanje zena je bilo legitimno a sirotinja za bilo sta je dobijala smrtnu kaznu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA