Ispoštovali naređenje o odlasku: Amerika evakuiše trupe iz Iraka

Nije jasno da li će sve trupe, kojih je u Iraku oko 50.000 napustiti tu zemlju

  • 13
Irak Bagdad američka ambasada Foto: Tanjug/AP

Američka vojska obavestila je danas pismom iračke vlasti da će se u narednih nekoliko dana i nedelja povući iz te zemlje i da će prerasporediti svoje snage, javlja Rojters.

Agencija navodi da nije jasno da li će sve trupe, kojih je u Iraku oko 50.000 napustiti tu zemlju.

U pismu, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da će koalicione snage za evakuaciju koristiti helikoptere.

Agencija dodaje da je tokom večeri nad Bagdadom letelo nekoliko helikoptera, ali da se ne zna da li to ima veze sa novim razvojem događaja.

- Poštovani, poštujući suverenitet Republike Irak i na zahtev iračkog parlamenta i premijera, koalicione snage će prerasporediti snage u narrednim danima i nedeljama, kao bi se pripremile za dalji pokret - navodi se u pismu, koje je potpisao brigadir američkih pomorskih snaga general Vilijam H. Sili III, komandant koalicionih snaga u Iraku.

- Poštujemo vašu suverenu odluku da naredite naš odlazak - navodi se u pismu i dodaj eda će tokompovlačenja biti pojačani preleti helikoptera nad Zelenom zonom u Bagdadu, gde su smeštene vladine zgrade i ambasade.

Autentičnost pisma, koje je upućeno iračkom ministarstvu odbrane, potvrdili su i irački vojni izvori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    6. januar 2020 | 22:28

    Jos da predsednik Srbije izda naredjenje za zamenu USA/NATO EU vojnog okupatora juzne Srbije Kosovo i Metohije a da ih zamene Kinesko-Ruske vojne snage privremenO dok se nezavrsi proces uspostave Srbije Ustavnog i teritorijalnog suvereniteta juzne Srbije Kosovo i Metohije ! Neznam sta se vise ceka od 1999-2020 vise od 20 godina traje NEZELJENA,PROTIVUSTAVNA,NASILNA USA/NATO EU VOJNA OKUPACIJA JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE!

  • Aca

    6. januar 2020 | 22:19

    Beze kukavice isti su siptari samo kad su jaci napadaju!!!

  • Gigi

    6. januar 2020 | 22:36

    Ne bi me cudilo da je sve ovo iscenirana ujdurma amera da bi izasli iz Iraka posle skoro 20 godina haosa kojeg ostavljaju za sobom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA