• 4

Venecuela ponovo ključa: Gvaido jedva ušao u Kongres, socijalisti izabrali Madurovu "produženu ruku"

Parovom zakletvom u nedelju, predsednik Nikolas Maduro je preuzeo kontrolu nad poslednjom važnom državnom institucijom koja je bila van njegove kontrole

  • 4

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido ušao je u zgradu Kongresa posle sukoba sa bezbednosnim snagama na ulazu, nakon što je vladajuća socijalistilka stranka u nedelju izabrala novo parlamentarno rukovodstvo.

Gvaido je obećao da će pokušati da predsedava današnjom sednicom, preneo je Rojters.

Na snimcima lokalnih televizija videlo se kako se Gvaido svađa pola sata sa vojnicima koji su blokirali ulaz u zgradu, ali su mu na kraju dozvolili da sa grupom poslanika uđe.

Venecuela

Foto: Tanjug/AP

Međutim, kratko zasedanje kojim je rukvodio Luis Para, koji je položio zakletvu kao predsednik parlamenta u nedelju, već se završlo, izjavili su očevici britanskoj novinskoj agenciji.

Parovom zakletvom u nedelju, predsednik Nikolas Maduro je preuzeo kontrolu nad poslednjom važnom državnom institucijom koja je bila van njegove kontrole.

Venecuela

Foto: Tanjug/AP

Kako su Rojtersu rekli očevici i prema izveštajima lokalnih medija, venecuelanske snage bezbednosti ispalile su suzavac na Gvaida i njegove poslanike u trenutku kada su napuštali zgradu Kongresa.

Gvaido je prošle godine bio na čelu parlamenta i očekivao je da ponovo bude izabran na tu funkciju, ali mu u nedelju zajedno sa nekolicinom poslanika, nisu dozvolili da uđe u paralament.

Video: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima