Venecuela ponovo ključa: Gvaido jedva ušao u Kongres, socijalisti izabrali Madurovu "produženu ruku"

Parovom zakletvom u nedelju, predsednik Nikolas Maduro je preuzeo kontrolu nad poslednjom važnom državnom institucijom koja je bila van njegove kontrole

  • 4
Venecuela Foto: Tanjug/AP

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido ušao je u zgradu Kongresa posle sukoba sa bezbednosnim snagama na ulazu, nakon što je vladajuća socijalistilka stranka u nedelju izabrala novo parlamentarno rukovodstvo.

Gvaido je obećao da će pokušati da predsedava današnjom sednicom, preneo je Rojters.

Na snimcima lokalnih televizija videlo se kako se Gvaido svađa pola sata sa vojnicima koji su blokirali ulaz u zgradu, ali su mu na kraju dozvolili da sa grupom poslanika uđe.

Venecuela Foto: Tanjug/AP

Međutim, kratko zasedanje kojim je rukvodio Luis Para, koji je položio zakletvu kao predsednik parlamenta u nedelju, već se završlo, izjavili su očevici britanskoj novinskoj agenciji.

Parovom zakletvom u nedelju, predsednik Nikolas Maduro je preuzeo kontrolu nad poslednjom važnom državnom institucijom koja je bila van njegove kontrole.

Venecuela Foto: Tanjug/AP

Kako su Rojtersu rekli očevici i prema izveštajima lokalnih medija, venecuelanske snage bezbednosti ispalile su suzavac na Gvaida i njegove poslanike u trenutku kada su napuštali zgradu Kongresa.

Gvaido je prošle godine bio na čelu parlamenta i očekivao je da ponovo bude izabran na tu funkciju, ali mu u nedelju zajedno sa nekolicinom poslanika, nisu dozvolili da uđe u paralament.

Video: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA