≫ 

Zapaljiv govor iranskog vrhovnog vođe: "Amerikanci su neprijatelji, a ovo je naša obaveza"

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei obratio se jutros i u svom govoru nahvalio ubijenog generala i prokomentarisao da su Amerikanci "udaren šamar"

  • 1

Američke vazdušne baze u Iraku napadnute su projektilima, potvrdio je Pentagon. Bazu Al Asad pogodilo je najmanje 20 raketa, a one su pogodile i Erbil. Iako nema podataka o žrtvama, iranska državna televizija tvrdi da je ubijeno "80 američkih terorista". Iran tvrdi da je u pitanju samo "šamar Americi".

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei obratio se jutros i u svom govoru nahvalio ubijenog generala i prokomentarisao da je Amerikancima "udaren šamar".

Tokom govora vrhovnog vođe okupljena masa je vikala: "Smrt Americi". Hamnei je sa Sulejmanija rekao da je bio hrabar i da "nije znao za strah".

Takođe, rekao je da Sulejmanijeva smrt znači da je "revolucija živa".

Sulejmani je ubijen u petak, a tokom proteklih nekoliko dana iranski zvaničnici su održali niz vatrenih govora u kojima pozivaju na osvetu Americi. Najglasniji među njima je svakako Hamnei koji je čak viđen kako jeca na sahrani Sulejmanija.

Hamnei je za Sulejmanija u više navrata rekao da je bio veoma hrabar i da je imao razloge za svoje akcije.

Qassem Soleimani sahrana Kasem Sulejmani Kerman Sahrana Kasima Sulejmanija; Foto: Tanjug/AP

- Ta hrabrost i taktika nisu bili samo na bojnom polju. Tako je bilo i sa politikom. U politici je bio hrabar i taktičan. Njegov govor je bio impresivan i ubedljiv. Bio je glavni komandant vojske i istovremeno je strogo čuvao šerijat. Na bojnom polju mnogi ponekad zaborave Boga, ali on je bio oprezan. Nije koristio oružje, tamo gde ne bi smelo. Pazio je da nikoga ne zlostavlja. Da ne bude okrutan - rekao je Hamnei.

Hamenei je tvrdio da je američki plan u Iraku, Siriji, Libanu osujećen uz pomoć ovog "mučenika".

Naglasio je da se korumpirano prisustvo Amerike u regionu mora okončati. Stoga je naveo da akcije kao sinoćne nisu dovoljne.

- Oni su se borili u ovom regionu i prouzorkovali uništenje. Srušili su infrastrukturu, a isto su radili svuda gde su krenuli. Oni insistiraju na tome da su ovo pregovori. Tome moramo stati na put. Ovaj region ne prihvata prisustvo SAD. Koja je naša obaveza kao naroda i Islamske republike? Prvo, nemojmo da grešimo sa neprijateljima. Nisu svi koje znamo, ali Amerikanci su neprijatelji koji ulažu velike napore da preokrenu javno mišljenje. Svi bi trebalo da budu oprezni. Dalje, važno je znati šta neprijatelji planiraju da urade. A onda znati i kako se odbraniti. Oslanjamo se na ljude - rekao je on.

Kako naglašava, Islamska Republika nije ništa bez pomoći naroda.

- Ljudi moraju da znaju ko su neprijatelji i koji je njihov način rada, kao i kako se nositi sa njima. Srećom, danas nam ne nedostaje hrabrih i poštenih muškaraca. Na političkom, vojnom i naučnom polju mi imamo mudre, hrabre i obrazovane ljude - naglasio je vrhovni vođa Irana.

Video: Tramp: Slobodno neka nas ubijaju trpeće bolne posledice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA