Iranski ministar: "Ne želimo eskalaciju ili rat, napad na mete SAD legitimna samoodbrana"

Zarif je prethodno na Tviteru objavio da je Iran preduzeo i okončao proporcionalne mere u samoodbrani u skladu sa članom 51 Povelje UN na baze odakle je pokrenut "kukavički napad" protiv iranskih državljana

  • 2
Javad Zarif Iran Džavad Zarif Foto: Tanjug/AP

Iranski raketni napadi na američke mete u Iraku su "legitimna samoodbrana", poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova, ističući da procene Vašingtona o odmazdi ne bi trebalo da se zasnivaju na iluzijama.

- Naša akcija je legitimna samoodbrana i SAD bi trebalo da izbegavaju procene na osnovu iluzija - izjavio je ministar Džavad Zarif iranskoj državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Iran je ispalio 22 balističke rakete na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

Američka baza u Iraku Foto: Tanjug/AP

Napad na bazu u Iraku potvrdio je iz Pentagona, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.

Zarif je prethodno na Tviteru objavio da je Iran preduzeo i okončao proporcionalne mere u samoodbrani u skladu sa članom 51 Povelje UN na baze odakle je pokrenut "kukavički napad" protiv iranskih državljana.

- Ne želimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti protiv agresije - napisao je Zarif.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    8. januar 2020 | 11:15

    Gospodine Zarif, akcija je okončana. Moraju prestati i pozivi na osvetu. To je reč koju diplomatija ne poznaje, a koja je ključna kako bi se zaustavila spirala nasilja u Vašem regionu. A moguće i u čitavom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA