• 2

Sukob bi bio "veoma krvav": Iran napao direktno da pokaže da nije slab, ovako Tramp može da odgovori

Prema rečima stručnjaka za odbranu, sukob između Vašingtona i Teherana mogao bi da bude "veoma krvav", dodajući da Iran može da nanese puno štete, ne samo američkim bazama, već i brodovima, svim vrstama američkih baza u regionu.

  • 2

Iran napadom na baze u Iraku, u kojima se nalaze američki vojnici, želi da pokaže da može da napravi neku štetu, rekao je Hari Kazianis, direktor studija odbrane u Centru za nacionalni interes.

U znak odmazde zbog ubistva moćnog iranskog generala Kasima Sulejmanija, Iran je u sredu ispalio više od 20 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici.

- Treba da imamo na umu da Iran ima više od 2.000 balističkih raketa - rekao je Kazianis, dodavši da osvetu Irana ne treba shvatiti olako.

Irak vojna baza Al Asad pre gađanja

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, SAD neće moći da zaustave svaku raketu koju Iran ispali.

- Čak i ako premestimo svu odbranu koju imamo na Bliski Istok, nećemo uspeti da zaustavimo Irance - rekao je on za CNBC.

Prema njegovim rečima, sukob između Vašingtona i Teherana mogao bi da bude "veoma krvav", dodajući da Iran može da nanese puno štete, ne samo američkim bazama, već i brodovima, svim vrstama američkih baza u regionu.

Moguć američki odgovor na napad

Na pitanje da li je porast tenzija između SAD i Irana uvod u rat, stručnjak odgovara da je sada važnije pitanje šta će Trampova administracija uraditi kao odgovor na napad.

Prema njegovim rečima, postoje dva moguća poteza.

Jedan od njih bio bi da Trampova administracija napadne one koji su ispalili te projektile, što bi bilo proporcionalno.

Drugi bi značio da Tramp ovo iskoristi kao izgovor i izvede veliki strateški vojni napad Irana.

- U to bi bila uključena sva iranska nuklearna postrojenja - raketna postrojenja, postrojenja za proizvodnju raketa, glavne baze - istakao je on.

Međutim, kako je rekao, ne veruje da su SAD u poziciji da se odluče za drugu opciju na Bliskom Istoku, kao i da bi trebalo da prođe nekoliko nedelja pre nego što bi sve snage u regionu bile spremne.

- Do tada, Iran bi mogao da pokrene preventivni napad - dodao je.

Njegova najveća briga je što ne postoje naznake deeskalacije ili atmosfere za diplomatiju.

Iranska vojna moć

Kazianis je rekao da je Iran odlučio da napadne direktno a ne preko posrednika, kako bi pokazao svetu, a pogotovo Trampu, da nije vojno slab.

- Iranci godinama grade tehnologiju balističkih raketa. Zapravo, složio bih se da je Iran supersila što se tiče balističkih raketa - dodao je on.

Prema njegovim rečima, Iran je razvio niz mogućnosti koje bi mogle da budu veoma teške i za SAD.

- Mislim da žele da demonstriraju svetu, a posebno Trampu, da borba protiv njih neće biti laka u ratu - zaključio je stručnjak.

(A. M.)

Komentari

  • Mr Black

    Podrska Iranu!! Ispalite sve sto imate na Ameriku,neka neko i njima stane na put.

  • Senad

    Ja mislim da Iran ima S-400 , u tom slučaju NATO nema nikakve šanse na tom području !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima