"SAD neće mirno podneti ovaj šamar, biće odgovora": Tramp sprema odmazdu zbog napada na bazu?

Posle reakcije Irana i napada na baze SAD u Iraku, velika je mogućnost eskalacije terorističkih napada na američke ustanove, predstavništva, vojna postrojenja Amerikanaca, smatra Stojadinović

  • 11
Hasan Rohani, Donald Tramp, balistička raketa Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/AFP, Shutterstock

Amerika neće mirno podneti šamar tog nivoa, kao ni eventualnu situaciju u kojoj je ta država ponižena, a da ona ne odgovori na to, izjavio je za Telegraf.rs vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović povodom napada iranskih snaga na dve baze u Iraku u kom su smeštene vojne snage SAD.

- Predsednik SAD Donald Tramp ranije je najavio i upozorio Iran da će posle ubistva generala Kasima Sulejmanija udariti na još 52 strateški bitna cilja. Posle napada iranskih snaga, možemo očekivati odgovor Amerike. Ostaje da se vidi da li će odmazda za odmazdu biti posle obraćanja prvog čoveka Amerike, ili će prvo uslediti reakcija na iranski napad, a zatim Trampovo obraćanje - istakao je Stojadinović.

Iran Kasim Sulejmani Donald Tramp osveta Iranci gnevni na Trampa zbog ubistva Sulejmanija Foto: Tanjug/AP

Mogući teroristički napadi

Govoreći o ubistvu generala Sulejmanija, zbog koga je iranska vojska odlučila da se osveti atakom na američke položaje, vojni analitičar kazao je da je to uticalo na rast tenzija u regionu, te su mogući i teroristički napadi.

- Antiamerička mržnja je posle tog incidenta dostigla kulminaciju. Posle reakcije Irana i napada na baze SAD u Iraku, velika je mogućnost eskalacije terorističkih napada na američke ustanove, predstavništva, vojna postrojenja Amerikanaca... Takođe, meta mogu biti i američki saveznici, kao što su Francuska i Velika Britanija - objasnio je Stojadinović.

Napad, Kasim Sulejmani Uništeno vozilo Kasima Sulejmanija Foto: Tanjug/AP

Naš sagovornik ističe da je moguće da će uslediti mnogo krvavih obračuna.

- Možemo da očekujemo terorističke kampanje na svim nivoima, samo je pitanje gde i kada - dodao je on.

Stojadinović smatra da postoji mogućnost eskalacije sukoba, ali navodi da će to više biti “brzi” raketni udari sa velike udaljenosti i napadi dronovima.

Video: Prvi snimci sa aerodroma u Bagdadu gde su Amerikanci ubili iranskog generala Sulejmanija

Svet (ni) je na korak od rata

- Velika je verovatnoća da neće biti niti kopnene invazije, već 'blickrig', odnosno raketni udari sa najmodernijim oružjem. Ne treba potcenjivati Iran, ali u odnosu na Izrael i SAD su inferiorni - navodi on.

Takođe, vojni analitičar za Telegraf ističe da je malo verovatno da ovaj sukob može da označi početak Trećeg svetskog rata.

- Rat na Bliskom istoku biće ograničen na munjevite akcije, a jedna i druga strana, ako misle da su zadovoljile svoju ideju odmazde, verovatnoće se povući i čekati reakciju. SAD i Izrael jedini imaju nuklearno oružje. Teško je verovati da će neko od velikih sila, recimo Rusija da se umeša u krizu - kazao je Stojadinović.

Ljubodrag Stojadinović Ljubodrag Stojadinović Foto: Medija centar Beograd

Ima li Iran (stvarno) atomsku bombu?!

On je dodao da, iako Iran ima postrojenja za obradu osiromašenog uranijuma, još nema atomsku bombu.

- Izrael je država koja jako strepi da bude žrtva nuklearnog napada, te je pre 4-5 godina bio planiran udar na iranska postrojenja, ali je ta inicijativa otkazana, jer Iran nema tehnologiju da sastavi projektil, a nema ni lansirna sredstva za njega - dodao je on.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunđer

    8. januar 2020 | 14:10

    Tramp se usro, pa sada ne zna kako da se iz ovoga izvuče. Nebi mu baš bio u koži kad mu je glava ucenjena na 80 miliona dolara.

  • Kursumlija

    8. januar 2020 | 13:14

    E moji Ameri i vama dodje kraj🤣🤣🤣🤣

  • Olio

    8. januar 2020 | 13:35

    Izazoveš sukob, dobiješ po nosu, i onda kažeš da će odgovor doći.Kao da se nešto drugo očekivalo.Pitanje je, da li ćete uz pomoć zemalja komonvelta udariti, evropskih-nato satelita, ili sami?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA