≫ 

Od raketnih udara do "mira" za manje od 24 sata: Kako je zaista izgledao sukob SAD i Irana

Kasim Sulejmani ubijen je prošlog petka u napadu dronom nedaleko od aerodroma u Bagdadu. Iran je najavio surovu osvetu, a do nje je, kako se čini, nikad neće doći

  • 8
Bliski istok, rat, Iran, Amerika, Tramp, Rohani Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/Tanjug/AP

Ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija dovelo je Iran i Sjedinjenje Američke Države na korak od oružanog sukoba, koji bi, ako bi izbio, vrlo lako mogao da preraste u sukob svetskih razmera. Teheran se pet dana od ubistva Sulejmanija osvetio Americi tako što je gađao dve baze u Iraku, a situacija se smirila svega nekoliko sati nakon što se dogodio raketni napad.

Kasim Sulejmani ubijen je prošlog petka u napadu dronom nedaleko od aerodroma u Bagdadu. Ovaj general bio je vođa Kuds snaga pri Iranskoj revolucionarnoj gardi i verovarno najistaknutija vojna figura u Iranu. Njegovo ubistvo šokiralo je tu zemlju, na sahrani se okupilo milion ljudi, a i sam ispraćaj je bio tragičan pošto je u stampedu život izgubilo više od 50 ljudi.

Sulejmani je bio veoma blizak i direktno je odgovarao jedino iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, te su brojni iranski zvaničnici oštro najavljivali osvetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom vikenda su u nekoliko navrata u Zelenu zonu Bagdada pali projektili, a pet dana od ubistva Sulejmanija je do najavljene osvete i došlo, mada ne u onakvom obimu kakav se "očekivao". Naime, prvo je stigla informacija da je Iran ispalio više od 20 raketa na dve vazdušne baze u Iraku u kojoj su smešteni američki vojnici.

U satima koji su usledili nakon udara pojavile su se brojne oprečne informacije. Spekulisalo se o broju mrtvih, razmeri štete... Svet je mislio da je na korak od velikog rata, da bi se, za manje od 24 sata tenzije potpuno smirile. Čak ni drugi raketni udar na Zelenu zonu u Bagdadu, u kom se nalazi američka ambasada, nije izazvao "oštar odgovor SAD", čak ni preteranu pažnju svetskih medija - iako se dogodio nedugo nakon Trampovog "pomirljivog" obraćanja javnosti.

Iran Kasim Sulejmani Donald Tramp osveta Kako su medji ocenjivali, ubistvo Sulejmanija dovelo je svet na prag rata; Foto: Tanjug/AP

Amerikanci znali da će biti napada

Do prvih raketnih napada u Iraku došlo je u utorak u večernjim satima. U prvim trenucima svet je bio u konfuziji jer je Iran tvrdio da je u tom napadu poginulo čak 80 ljudi. Čekalo se da se oglasi Bela kuća ili sam predsednik SAD Donald Tramp, ali do toga nije došlo.

Tek ujutru po našem vremenu se on oglasio na Tviteru.

- Sve je u redu! Rakete su lansirane iz Irana na dve vojne baze koje se nalaze u Iraku. Procene broja žrtava i štete je u toku. Zasada je dobro! Imamo daleko najmoćniju i dobro opremljenu vojsku... Daću izjavu sutra ujutru - napisao je Tramp.

I zaista se ispostavilo da je sve u redu. Žrtava nije bilo, a razlog za to je što su Amerikanci znali da će biti napada.

Naime, SAD su od iračke vlade navodno dobile dojavu da će biti napada i koje baze da izbegavaju, navodi CNN.

Irak vojna baza Al Asad pre gađanja Baza Al Asad u Iraku koju su pogodile iranske rakete, ali koja, kako tvrde Amerikanci, nije pretrpela veliku štetu; Foto: Tanjug/AP

Analizirajući informacije sa satelita i američkih letelica u regionu, koji su presretali iransku komunikaciju, utvrđeno je da se radi od dve baze Al Asad i Erbil. Za nekoliko minuta američke trupe su upozorene i vojnici su se našli u bunkerima.

U tačno 19.30 Iran je ispalio više desetina projektila na američke i koalicione snage u Iraku. To je bio trenutak za koji su se SAD spremale pet dana nakon ubistva Sulejmanija.

Vesti o napadu usledile su nakon nekoliko dana haotičnih scenarija toga kako bi Iran mogao da se osveti. Svet je cupkao, mediji najavljivali treći svetski rat, a Vašington se zvanično nije oglašavao.

Onda je usledilo obaveštenje da će se Tramp obratiti naciji u 11 sati (17 časova po našem vremenu).

Predsednik je na kraju kasnio sa javljanjem skoro pola sata, a održao je jedan krajnje blag govor u kom je rekao da SAD uvode sankcije Iranu, te da administracija još razmatra i druge opcije kao odgovor na raketiranje baza.

Dodao je da je Amerika spremna na svaki mogući scenario, te da su ubistvom Sulejmanija zaustavljeni novi napadi na američke mete.

- Dokle god sam predsednik, Iranu neće biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje - rekao je on na početku obraćanja i potvrdio da u raketiranju nije poginuo nijedan američki državljanin, kao i da niko nije povređen, te da je šteta minimalna.

- U napadu nema žrtava. Naši vojnici su bezbedni i samo je minimalna šteta pričinjena našim vojnim bazama - naveo je on.

Donald Tramp, obraćanje Tramp je u obraćanju naciji sinoć rekao da SAD uvode sankcije Iranu; Foto: Tanjug/AP

Od "razornog napada" ni bljesak

Zanimljivo je i to što tokom čitavog dana se nigde nije pojavila nijedna zvanična fotografija raketiranog područja. Iranska televizija objavila je samo jedan snimak navodnog napada, na kom se vide tri ispaljene rakete kako kreću u pravcu meta u mrkloj noći.

Iranci namerno gađali peščane dine oko baze?

Iran je, kako se čini, želeo da izbegne američke žrtve, pa su projektili ispaljeni kao osveta za ubistvo Sulejmanija pogodili peščane dine oko baze Ajn al Asad, preneli su svetski mediji.

"Blumberg" je juče, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, naveo da su inače precizni projektili pogodili peščane dine oko baze, što navodi na zaključak da su Iranci ciljali nenaseljene delove ovog objekta.

Citira se i neimenovani zvaničnik Bele kuće koji smatra da su Iranci želeli da izvedu osvetnički napad, ali na način koji neće izazvati razarajući američki odgovor.

Zbog toga i ne čudi što su se u brojnim medijima i na društvenim mrežama pojavile optužbe da je sve bila "predstava za javnost". Tenzije koje su najavljivale sveopši rat splasnule su za samo nekoliko sati.

Ipak, važno je napomenuti da je Iran nakon raketnog napada i dalje imao zapaljive izjave.

- Sinoć smo im udarili šamar. Kada je reč o sukobu, vojna akcija poput ove nije dovoljna. Važno je da se okonča prisutnost Amerike u regionu - rekao je vrhovni vođa Irana Ali Hamnei o napadu na baze.

Napad na ambasadu prošao nezapaženo?

I zaista, kada su pojedini mediji sinoć javili da su dve rakete ispaljene na Zelenu zonu u Bagdadu, te da su pale na samo 100 metara od američke ambasade, svet je na trenutak pomislio da su Iranci bili rešeni da se osvete po svaku cenu. Međutim, reakcije od SAD nigde. Tramp se nakon blagog govora par sati ranije povukao, te je "prespavao" navodni novi udar na svoje ciljeve.

Istini za volju, udar su prespavali i vodeći američki mediji. Oni koji su i ispratili raketiranje Zelene zone, to su učinili "blago", dajući toj vesti "sporednu ulogu".

Nakon toga, oglasio se samo ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama, rečima da je Iran "završio svoju osvetu za ubistvo Sulejmanija, i da neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije".

Od Trampa ni tvit.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    9. januar 2020 | 15:33

    Smirio se iran ? Mora da se smiri ili ce popiti atomsku i s'leva i s'desna .

  • Someone

    9. januar 2020 | 15:22

    Ahahahaah, meni je sve ovo smešno. Prvo se bune što su im ubili generala i najavljuju žestoku osvetu, a sad ne smeju prstom da mrdnu, a ovamo znaju da pljuju po amerikancima. Ajde, napadnite ako smete, nemojte samo da pljujete! Sada kad znate da vam Rusija i Kina neće stati u odbranu, želite mir🤣🤣Smešan je ovaj Iran...

  • DragojeB

    9. januar 2020 | 15:57

    Ili kako najlakše da poskupi nafta!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA